cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

New build can’t boot - recover bios settings error msg

Monzmatt66
Level 7
Hi there, first time post as I’ve not used an asus mobo before. I am upgrading my build with a new maximus x hero and an i7-8700k. I rebuilt the system with everything plugged in and it won’t boot I get to the American Megatrends page and an error message “please enter setup to recover bios settings.....”*

Safe mode button comes back with same message but with additional - safe mode can’t opperate enter settings to recover bios... or something similar.*

I tried clear cmos and I tried usb flashback update on the bios. In both cases the first boot is a blank screen, then if I restart I get the same error message.

*I then disconnected everything except cpu and dram - I took out the gpus, sad drives, hubs etc. It loaded straight to bios and seemed fine I could navigate and all temps fine. When I rebooted it came back same error message and hitting F2, del, F1 has no effect. I can’t enter bios. As I say, if I clear cmos or do a flashback it gives a blank screen “no signal” first boot and then if I reset it goes to error message in the American Megatrends screen.

I tried testing another dram from my second computer and got some issue so it’s not ram. The ram for thisnbuild is gskill trident RGB 3000hz and the ram from my second computer is Corsair vengeance LPX 3000hz, both of which are on the compatability list for the hero x I think.*

I assume at this stage it is either CPU or mobo being dead out of the box as there is nothing else left to test that I can think of - power is fine as far as I know? Could it be power? I’ve heard of psu issues causing crashes but not like this. The cpu went in fine using the asus cpu installation tool and mobo recognises the chip in the American Megatrends screen and I get no “issue with cpu” type messages so I’m inclined to think probably mobo?

This evening I am going to try fitting my previous i5-6600k which fortunately I still have. This should confirm if it’s mobo or cpu I hope.

Any other ideas? I’m seriously depressed with all this kit I can’t use  I have a custom water loop so trying different CPUs and mobos is not a five minute job! my kids are away this weekend and I had it reserved for sitting In my pants and playing computer games!! 蠟

Help appreciated, thanks Matt**
186 Views
11 REPLIES 11

no1yak
Level 8
Go no to Windows Ten forum and there is a tutorial on how to create a desktop shortcut to boot to UEFI. Just do a search for UEFI shutdown.

no1yak wrote:
Go no to Windows Ten forum and there is a tutorial on how to create a desktop shortcut to boot to UEFI. Just do a search for UEFI shutdown.


Thanks for that nice tip, it works flawlessly.

Krowne