cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

HELP ME with RGB on motherboard

AnonGhost
Level 11
hello everyone
i have asus rog strix z370e gaming motherboard and rgb light not working also i have rgb strip and if i connect strip to rgb header on mb also not working but if i connect strip via molex connector rgb strip works so can someone help me?
MB: ASUS ROG STRIX Z370E - GAMING
CPU: INTEL CORE I5 - 8600K
CPU COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 240 TT Premium Edition
GPU: ASUS STRIX GEFORCE GTX 970 OC
RAM: 16GB - 2x8GB G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
16GB (2x8GB)
PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ GOLD
2,538 Views
9 REPLIES 9

Jesseinsf
Level 10
AnonGhost wrote:
hello everyone
i have asus rog strix z370e gaming motherboard and rgb light not working also i have rgb strip and if i connect strip to rgb header on mb also not working but if i connect strip via molex connector rgb strip works so can someone help me?

That happened to me a few times. Shutting down the PC and turning off the power supply for 10 seconds seemed to work for me.

AnonGhost
Level 11
i try different ways but still not work
i try install other versions of windows 10(right now win 10 ver 2004)
i'm try use other psus but not help
i don't know what is wrong
maybe it's trouble of bios?current version of bios 2401
i dont know how to flash older versions of bios
MB: ASUS ROG STRIX Z370E - GAMING
CPU: INTEL CORE I5 - 8600K
CPU COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 240 TT Premium Edition
GPU: ASUS STRIX GEFORCE GTX 970 OC
RAM: 16GB - 2x8GB G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
16GB (2x8GB)
PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ GOLD

AnonGhost wrote:
i try different ways but still not work
i try install other versions of windows 10(right now win 10 ver 2004)
i'm try use other psus but not help
i don't know what is wrong
maybe it's trouble of bios?current version of bios 2401
i dont know how to flash older versions of bios

Before Windows (like when you turn on your PC), does all RGB devices turn on then turn off when Windows starts?

AnonGhost
Level 11
i have ram with rgb and aio cooling system with rgb and both works normally
MB: ASUS ROG STRIX Z370E - GAMING
CPU: INTEL CORE I5 - 8600K
CPU COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 240 TT Premium Edition
GPU: ASUS STRIX GEFORCE GTX 970 OC
RAM: 16GB - 2x8GB G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
16GB (2x8GB)
PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ GOLD

AnonGhost wrote:
i have ram with rgb and aio cooling system with rgb and both works normally


What software do you have installed to control the motherboards RGB?

When I had it were there was no RGB I installed Aura and it worked again.

https://www.asus.com/campaign/aura/us/download.php

bscool wrote:
What software do you have installed to control the motherboards RGB?

When I had it were there was no RGB I installed Aura and it worked again.

https://www.asus.com/campaign/aura/us/download.php


i try almost all versions of asus aura then aura creator then corsair icue but still not working and no need software to working onboard rgb lighting becose onboard rgb lighting enbaled in bios but in my case not working try check onboard light strip with battery and strip works i don't know what i must to do i have on board 2 rgb headers and 1 adressable header i try check all of them but now working
MB: ASUS ROG STRIX Z370E - GAMING
CPU: INTEL CORE I5 - 8600K
CPU COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 240 TT Premium Edition
GPU: ASUS STRIX GEFORCE GTX 970 OC
RAM: 16GB - 2x8GB G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
16GB (2x8GB)
PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ GOLD

AnonGhost wrote:
i try almost all versions of asus aura then aura creator then corsair icue but still not working and no need software to working onboard rgb lighting becose onboard rgb lighting enbaled in bios but in my case not working try check onboard light strip with battery and strip works i don't know what i must to do i have on board 2 rgb headers and 1 adressable header i try check all of them but now working


So you have them working now? If so what did you do to get them working?

bscool
Level 11
I can tell you that just because the bios say LED enabled does not mean they will work. For example if I set the LEDs in software to off and unstill the software the LEDS will not work even though they are enabled in BIOS.

Also Corsair says you need them. From the page "Notes:CORSAIR iCUE version 3.26 and ASUS Aura Sync Utility version 1.07.79 are required."

But if you said you have tried them and they didn't work your MB must be defective. https://www.youtube.com/watch?v=C9tz1-fdlKo

I have had 5 z390 and z490 Asus board and they all work like this. Unless z370 is different, but I doubt it is.

The LED has a separate storage/firmware area which will store/control settings and the software is needed to get full functionality and is not possible to access via the bios. If the software was not needed they would be fully adjustable as in color, strobing etc in the BIOS like some motherboards can do.

As an example on this current build I did for someone using a z490 Hero I installed the Aura software and set the MB LEDs to white and then uninstalled the software and now the LEDs will stay white even if I reinstall windows and do not install any Aura software.

AnonGhost
Level 11
all my rgb led strips work perfect i i connect them via molex coonector but if i try connect to rgb and adressable header on MB strips not lighting also i check onboard rgb strip via battery power so leds not defective
MB: ASUS ROG STRIX Z370E - GAMING
CPU: INTEL CORE I5 - 8600K
CPU COOLER: Thermaltake Floe Riing RGB 240 TT Premium Edition
GPU: ASUS STRIX GEFORCE GTX 970 OC
RAM: 16GB - 2x8GB G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
16GB (2x8GB)
PSU: EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ GOLD