cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

AN HERO X 8700K default settings not stable

denny3141
Level 7
I can't pass OCCT CPU test at default bios settings (don't touching anything). Error occurs sometimes at first 1-20 seconds. All long run tests seems to be ok.
The temperature isn't issues because i'm using watercooling.
Is it designed behaviour or i have faulty hardware?
9,287 Views
18 REPLIES 18

Deepcuts
Level 10
I suggest grabbing memtest86 ISO, write it to a USB and test your memory.
My brand new system was not stable also and didn't even think about testing the RAM at 1st. I was 100% sure it was ok....for some reason.
After testing I found out one stick was faulty, causing random bsods.

Deepcuts, yes i did it for 4 hours without errors.

Raja
Level 13
Try disabling "ASUS Multicore Enhancement" in UEFI, and then re-run the test.

Raja@ASUS wrote:
Try disabling "ASUS Multicore Enhancement" in UEFI, and then re-run the test.


Doesn't help, still got this error on first seconds.

emsir
Level 8
denny3141 wrote:
I can't pass OCCT CPU test at default bios settings (don't touching anything). Error occurs sometimes at first 1-20 seconds. All long run tests seems to be ok.
The temperature isn't issues because i'm using watercooling.
Is it designed behaviour or i have faulty hardware?



OCCT CPU test only supports Kaby Lake and Skylake chips, so your problem is you need to do some research about the software you are using to test your PC.

emsir wrote:
OCCT CPU test only supports Kaby Lake and Skylake chips, so your problem is you need to do some research about the software you are using to test your PC.



Runs fine on my system:

70301

emsir wrote:
OCCT CPU test only supports Kaby Lake and Skylake chips, so your problem is you need to do some research about the software you are using to test your PC.


Which OCCT version are you talking about? I'm using 4.5.1 version and its shows coffe lake at info block. Previous version showed kaby lake.

Raja@ASUS, large data set also ok for me, the problem occurs only at small data set and not always. Some times you have 10 succesful in a row but next will fail at 5 - 10 seconds after start.

Raja
Level 13
Small data set is usually CPU stability related. If it's only happening sometimes (one in 10 times), I'd try a different CPU intensive stress test. See if you still get failures. As you're only running at stock frequencies, Prime95 small FFTs should be okay for a comparison.

I tried p95 with small fft before and now again. Never got errors, all fine.
This error reproduced only at OCCT.