cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Issues with new laptop Strix Scar 17 2023 (R9 7945HX, 4080)

hexaae
Level 12

MY ISSUES WITH THIS G733PZ Strix Scar 17 2023 (R9 7945HX, 4080)

Love it but it has many annoying little issues (fully updated with Win Update and MyASUS official app, BIOS 311):

  1. [COMMON] Speaker sounds randomly muted 'till I reboot with no error in Device Manager, no icons with X and no crashes, but speakers simply do not play audio anymore (headphones still work). Only solution a reboot. Totally random in normal desktop usage.

  2. [COMMON] Sometimes randomly after 2 days of sleep and resume, USB-C DisplaPort won't detect anymore the attached (but turned off) monitor when I turn it on. Have to reinsert DisplayPort cable (8K high quality). To be exact it happens after Windows Hibernation. (SOLVED with BIOS 315 ✔️)

  3. [MY UNIT] Loud coil whine with the test from GPU_Caps_Viewer: 3D Demos/Vulkan 2 Tessellation. Tested in real games or other 3D Demos and coil whine is minimal and acceptable though...

  4. [COMMON] Random internal screen (desktop usage) fast-flickerings (0.1sec, very fast almost unnoticeable, mostrly in the upper portion of the screen)... looks like AMD iGPU unstable frequency (?). This seems a well known AMD iGPU issue reported in many forums with previous AMD CPU models. Waiting for AMD Adrenalin driver/BIOS updates hoping for a fix... 🤞🏻

  5. [COMMON] No S3 Standby state in the BIOS!! Forced S0 only (a sort of MS hybrid standby 2.0) with fans quietly active (???). You can check it with powercfg /a from admin Cmd prompt. Microsoft calls it "Modern Standby", which is good only for office workstations, maybe. We need S3 (classic Standby) instead.

  6. [COMMON] Standby set as: after 10 min screen off and after 45 min standby; when I return to the laptop after 1-2 hours I find the keyboard leds on and system freezed including stuck white mouse pointer over a black screen (!?). I've found a workaround from admin prompt simply forcing hibernate after 30 min and setting screen off and standby both after 10 min. It didn't happen anymore.

    Power settings commands (admin):
    powercfg /x  hibernate-timeout-ac 0  (default 0, AC is for PSU mode)
    powercfg /x  hibernate-timeout-dc 60 (default 60 min = 3600 sec, DC is for battery mode)
    powercfg HIBERNATE ON (force-enable Hibernation if not present)
    and
    powercfg /q (to show current idle settings)
    Microsoft link on how to disable Modern Standby, if you want to: https://learn.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/learn-about-hardware/wakeontouch Remember to disable also Armoury Crate's Modern Standby Assistant completely (Off).

    Recommended: enable hibernate, something like 30mins AC and 20mins DC, you can keep Modern Standby set after 20 and 10mins. This will workaround unresponsive screen or keyboard after a long time if you rely solely on Modern Standby (probably drivers are still not good enough).

  7. [COMMON] BSOD or other issues connecting an autopowered storage device to the rear USB-C ports. I tried 3 different external enclosures with different controller chipset (ViaLab USB\VID_2109&PID_0716, Realtek USB\VID_0BDA&PID_9210, ASMedia USB\VID_174C&PID_235C) with a 2TB disk inside. They all caused strange slowdowns just opening directories and random black screen or direct BSOD (ViaLab in particular). In other cases they just disconnect frequently (unstable). Same devices connected to the lateral USB-A ports or to another PC work perfectly. Probably BIOS issues still present with 315.
    NEWS: there's an (untested) hotfix for ASMedia USB ports on the official site in the download page!

  8. [COMMON] RANDOM REBOOTS 🧨 MAJOR ISSUE, in particular while using the machine at desktop through APU/iGPU (especially watching simple YT videos), even after factory reset and no driver updates! Here was a video showing this severe issue: https://1drv.ms/v/s!ApMUGr0cuN39gsMCAwx9_wjnHscEXg?e=DJlN7i 
    👉🏻 NOTE: if you're using "NVidia GPU Only" mode (or Ultimate mode from Armoury Crate) you won't be using the APU at all, so this issue should not be reproducible... Some users reported random reboots also in Ultimate GPU mode (= not using iGPU/APU)!
    👉🏻 NOTE2: users reported that completely uninstalling Armoury Crate (good free replacements tools are Laptop ToolBox or G-Helper) + BIOS 327, solved all their random reboots. Please test and confirm!
    👉🏻 NOTE3: some users reported changing RAM modules fixed instability. Recommended: Kingston Fury KF556S40IBK2 running at 5200MT/s on this laptop.


    It's a powerful machine and many things are good but is also affected by a lot of bugs... hope they are just BIOS or driver issues and will be fixed one day 😞

✍🏻 IMPORTANT: to report issues with Armoury Crate to ASUS support, follow this post (create the log and fill out the form!): https://rog-forum.asus.com/t5/armoury-crate/armoury-crate-v5-7-6-0-amp-v5-7-9-0-aura-creator-v3-7-6-...

--
ASUS SCAR18 G834JY, i9-13980HX, 4090 16GB, 32GB 5600MHz RAM, 18" 16:10 2560x1600 240Hz G-Sync laptop screen, external UWQHD 3440x1440 Mi Monitor with Freesync, NVMe, 8BitDo Arcade Stick, EasySMX X10 controller, ROG Strix Carry mouse
500 Views
664 REPLIES 664

Hmmm, never saw washed out colors in ROG Ultimate mode. On laptop screen or monitor? Would you have a picture of it?

ASUS G713PV Ryzen 9 7845HX, NVidia 4060 8GB, 32GB RAM, 1920x1080 144Hz G-Sync
Workarounds set for stability: W11 Hibernate disabled: powercfg /h off (NO sleep Freeze/reboots) W11 Core isolation disabled (NO flickers) W11 HD audio driver instead of nVidia HD audio driver (NO Crakling/unstable HDMI sound) GHelper (Lightweight and stable)

Earlier in the thread someone posted and ICC calibration file, which I've been using and it helps.

akig
Level 8

I just faced another issue. I was playing RDR2 and my system shuts down after about 10 minutes. I found out these kernel-power 41 errors in the log. what should I do. anyone knows?Screenshot 2024-02-21 221907.png

Are you connected to an external monitor, or does it happen even when playing with just your laptop with nothing connected to it? 

my own laptop, nothing connected. this device and its drivers are so unstable and buggy. it's so annoying!

This one is a mystery to me then. I had similar issues when connected to a monitor or docking station, but it resolved itself with firmware updates. 

This is what I asked you the other day (Have you not experienced random reboots of your new laptop at any time? I mean that the laptop just turns off, and restarts itself. You don't even have to be using it, just turn it on and the laptop restarts whenever it wants, randomly).

Point 8 note 2 of hexaae resolves random restarts.

razenec
Level 9

my story in short: in September I completely switched from AC to G-helper. The laptop worked for several months without rebooting. However, around the end of January and beginning of February, problems began again (blue screen errors began to appear more often). Now since mid-February there have been fewer blue screens, but I have started experiencing random reboots. However, this time the symptom is a little different: since I started using a wireless bluetooth mouse, it stops working and about a minute after the bluetooth mouse stops working, the laptop reboots. This is how I understand when to expect a reboot and I can have time to save the work done.
I’m also not sure, but as if unlike the behavior a few months ago, now the processor temperature is almost always exactly 94 degrees. And previously it seemed to be smaller in balanced mode under the same loads (however, I’m not sure about this). But it’s still unlikely that it’s a matter of temperature, because when the bluetooth mouse stops working and I’m ready to reboot, I completely unload the laptop from the load and it still reboots.
I have a g733PY, all the latest drivers are installed. Fast boot unchecked.

image.png

Hello, have you disabled fast startup?

This combination works (operating system, BIOS and updated drivers):

1.- Windows Fast Startup disabled.
2.- G-Helper (completely uninstall Armoury Crate)