cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

TUF X299 Mark 1/Strix-E 0503 BIOS update ram issues

schoolofmonkey
Level 7
There's 3 of us over at overclock.net who are having some serious issues with the new 0503 BIOS.

2 With a TUF Mark 1 and 1 with a Strix-E
Basically you can't use your ram at rated speeds anymore, they are stuck at 2133Mhz, if you tried the board will not post.
XMP or manually entering the primary timings don't work.

http://www.overclock.net/t/1632373/tuf-x299-mark-1/220

A member found the problem:
"It looks like 0503 broke something about how the secondary and tertiary timings are acquired (i.e. training). I manually entered the whole page of timings from what 0402 acquired, and I was able to boot with the same DRAM OC that I had previously. I then set one of the secondary timings back to AUTO, and I noticed it got set to a value corresponding to the base DDR4-2133 frequency."

The other problem is the BIOS will not let you roll back to 0402 within EZFlash, downloading 0402 BIOS from the Asus sites leads you to get a "Invalid File" error.
I was able to roll bac with USB Flash though, but people with Strix-E Boards aren't so lucky, the rollback just fails.

The ram I'm using is Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M4B3200C16 32GB, but it's happening on G.Skill 3200 CL16 as well.

I have just tested the "fix" myself, the BIOS is most indeed not picking up the secondary timings on the ram, but Manually entering them allows you to post.

It also broke the TUF Mark 1's monitoring dongle, it just doesn't work at all after the BIOS update.
459 Views
17 REPLIES 17

I have the same issue with bios 0503 on the x299 strix. My ram is*16GB Corsair VENGEANCE DDR4 3200MH (2 x 8gb).*

I have managed to roll back to the previous bios though (eventually).

I had no problems using the XMP profile on the earlier bios versions so it seems this problem is exclusive to 0503 with my ram. *

Looks like, i have finally solved issues with my TUF x299 Mark 2 and CMK16GX4M2B3000C15 memory on 0503 BIOS. Just after you have applied XMP (15-17-17-35 3000mhz), you need to change REF Cycle Time to 525 in secondary timings (was something about 300 in Auto mode). Now memory successfully passed memtest.

Could anyone please show Auto values of all secondary timings on BIOS 0402 for CMK16GX4M2B3000C15?

Same issue here. I'm using 32GB kit (4x8GB) from G.Skill: F4-3200C16D-16GVKB on X299 PRIME-A motherboard.

https://www.gskill.com/en/product/f4-3200c16q-32gvkb


I had no problems setting XMP profile in 0402 and before. Please fix this. It is unaccpetable to expect people to enter all timing values manually.

Is there any reason you are not using all values straight from XMP? At least there should be an option to do so (e.g. "XMP" and "XMP, optimized").

ammarmar wrote:
Same issue here. I'm using 32GB kit (4x8GB) from G.Skill: F4-3200C16D-16GVKB on X299 PRIME-A motherboard.

https://www.gskill.com/en/product/f4-3200c16q-32gvkb


I had no problems setting XMP profile in 0402 and before. Please fix this. It is unaccpetable to expect people to enter all timing values manually.

Is there any reason you are not using all values straight from XMP? At least there should be an option to do so (e.g. "XMP" and "XMP, optimized").

Hello

XMP does not and has never set all memory timings. If you have memory that is not capable of the optimization 0503 provide flash to 0031. that is why it was released.

shemsureshot wrote:
I have the same issue with bios 0503 on the x299 strix. My ram is*16GB Corsair VENGEANCE DDR4 3200MH (2 x 8gb).*

I have managed to roll back to the previous bios though (eventually).

I had no problems using the XMP profile on the earlier bios versions so it seems this problem is exclusive to 0503 with my ram. *


I have the same board, bios and RAM and I got the same issue. Is there an update to the BIOS on the way soon or should i just go back?

Fahimovic wrote:
I have the same board, bios and RAM and I got the same issue. Is there an update to the BIOS on the way soon or should i just go back?


https://rog.asus.com/forum/showthread.php?94815-X299-UEFI-updates-UEFI-0031-0503

The new BIOS (0702) solved my problem.

x299 strix and 16GB Corsair VENGEANCE DDR4 3200MH (2 x 8gb)

Raja
Level 13
Cool.