cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Tuf Gaming 3080 ti on x570E Gaming - "VGA" mode issues

Swallowtail23
Level 7
Strange issue on an upgrade to an existing PC, Asus X570E Gaming, Ryzen 9 5900, 64GB. It has had an MSI 2060 Super in it all working fine, with DisplayPort connection into a Samsung CRG90 49" widescreen.

I just installed the Tuf Gaming 3080 ti and while it boots, it will not initiate "VGA" mode on its way through BIOS, and the motherboard retains its white "VGA" boot issue LED lit all the time. If I connect over HDMI to the Samsung same issue happens.

If I connect to an old LG 27" monitor I have it works fine, initiates VGA mode, BIOS is accessible, and the PC boots fully without the VGA fail white LED lighting up.

I'm at a bit of a loss to work out what the issue is, whether it's the card, the motherboard or the monitor. Anyone got any ideas?
9,948 Views
41 REPLIES 41

roungchen
Level 7
same problem after I switched my evga 1080 with tuf 3080ti oc edition. Everytime I start my pc from cold boot I get stuck at Load VGA bios on my Zenith Extreme II alpha. I was able load to windows after several reset. But today, it didn't work anymore. It load windows then blank screen. I'm force to switch back to my evga 1080. I just I will just Exchange for another one if there one avaiable since there no refund 😞

roungchen wrote:
same problem after I switched my evga 1080 with tuf 3080ti oc edition. Everytime I start my pc from cold boot I get stuck at Load VGA bios on my Zenith Extreme II alpha. I was able load to windows after several reset. But today, it didn't work anymore. It load windows then blank screen. I'm force to switch back to my evga 1080. I just I will just Exchange for another one if there one avaiable since there no refund 😞


I have to disable the resize bar in order for window to load (sometime). It requires several reset before I see Windows then blank screen. I have shut it down and restart again. Once windows completely loaded in couple minutes, my computer reboot. Here's the mini dump if anyone interested:

VIDEO_TDR_FAILURE (116)
Attempt to reset the display driver and recover from timeout failed.
Arguments:
Arg1: ffffe48ee4572410, Optional pointer to internal TDR recovery context (TDR_RECOVERY_CONTEXT).
Arg2: fffff801b6696bd8, The pointer into responsible device driver module (e.g. owner tag).
Arg3: ffffffffc000009a, Optional error code (NTSTATUS) of the last failed operation.
Arg4: 0000000000000004, Optional internal context dependent data.

Debugging Details:
------------------

Unable to load image nvlddmkm.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for nvlddmkm.sys

KEY_VALUES_STRING: 1

Key : Analysis.CPU.mSec
Value: 2452

Key : Analysis.DebugAnalysisManager
Value: Create

Key : Analysis.Elapsed.mSec
Value: 3512

Key : Analysis.Init.CPU.mSec
Value: 483

Key : Analysis.Init.Elapsed.mSec
Value: 13861

Key : Analysis.Memory.CommitPeak.Mb
Value: 84


DUMP_FILE_ATTRIBUTES: 0x8
Kernel Generated Triage Dump

BUGCHECK_CODE: 116

BUGCHECK_P1: ffffe48ee4572410

BUGCHECK_P2: fffff801b6696bd8

BUGCHECK_P3: ffffffffc000009a

BUGCHECK_P4: 4

VIDEO_TDR_CONTEXT: dt dxgkrnl!_TDR_RECOVERY_CONTEXT ffffe48ee4572410
Symbol dxgkrnl!_TDR_RECOVERY_CONTEXT not found.

PROCESS_OBJECT: 0000000000000004

BLACKBOXBSD: 1 (!blackboxbsd)

BLACKBOXNTFS: 1 (!blackboxntfs)

BLACKBOXPNP: 1 (!blackboxpnp)

BLACKBOXWINLOGON: 1
CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1
PROCESS_NAME: System

STACK_TEXT:
ffffbc03`a7db8a18 fffff801`b1f01cce : 00000000`00000116 ffffe48e`e4572410 fffff801`b6696bd8 ffffffff`c000009a : nt!KeBugCheckEx
ffffbc03`a7db8a20 fffff801`b1eb24f4 : fffff801`b6696bd8 ffffe48e`e13a08a0 00000000`00002000 ffffe48e`e13a0960 : dxgkrnl!TdrBugcheckOnTimeout+0xfe
ffffbc03`a7db8a60 fffff801`b1eab02f : ffffe48e`e13a6000 00000000`01000000 00000000`00000002 00000000`00000002 : dxgkrnl!ADAPTER_RENDER::Reset+0x174
ffffbc03`a7db8a90 fffff801`b1f013f5 : 00000000`00000100 ffffe48e`e13a6a58 00000000`e9be7080 00000000`00000000 : dxgkrnl!DXGADAPTER::Reset+0x4df
ffffbc03`a7db8b10 fffff801`b1f01567 : fffff801`68b24440 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000200 : dxgkrnl!TdrResetFromTimeout+0x15
ffffbc03`a7db8b40 fffff801`680b8515 : ffffe48e`c1344040 fffff801`b1f01540 ffffe48e`bb15cae0 00000000`00000000 : dxgkrnl!TdrResetFromTimeoutWorkItem+0x27
ffffbc03`a7db8b70 fffff801`68155875 : ffffe48e`c1344040 00000000`00000080 ffffe48e`bb13e180 000f8067`bcbbbdff : nt!ExpWorkerThread+0x105
ffffbc03`a7db8c10 fffff801`681fe578 : ffffbe00`ca99c180 ffffe48e`c1344040 fffff801`68155820 00000000`00000000 : nt!PspSystemThreadStartup+0x55
ffffbc03`a7db8c60 00000000`00000000 : ffffbc03`a7db9000 ffffbc03`a7db3000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiStartSystemThread+0x28


SYMBOL_NAME: nvlddmkm+dc6bd8
MODULE_NAME: nvlddmkm
IMAGE_NAME: nvlddmkm.sys
STACK_COMMAND: .thread ; .cxr ; kb
FAILURE_BUCKET_ID: 0x116_IMAGE_nvlddmkm.sys
OSPLATFORM_TYPE: x64
OSNAME: Windows 10
FAILURE_ID_HASH: {c89bfe8c-ed39-f658-ef27-f2898997fdbd}
Followup: MachineOwner

This only happen once after successfuly loaded the windows with getting a blank screen.

roungchen
Level 7
I went back to pc store with my pc. they were able to replicate the issue from what i'm experience. They swap with 20 series and it load fine then they swap with tuf 3090 experience the same issue. Note my monitor and their monitor all using hdmi only at 60hz. When they do clear cmos it seems to work, they explain that it maybe due my previous setup since 1080 is gen3 while 3080ti is gen4. But I recalled that pcix is set to auto. Anyways, it seems only away to goto windows is do cmos reset (good thing my mb has cmos reset button) if i encounter load vga bios. This is annoying since i shutdown my pc after i'm done with my work every night -_-

Swallowtail23
Level 7
Another week passes. Silence from Asus. Top job team.

Swallowtail23 wrote:
Another week passes. Silence from Asus. Top job team.


Yup, I'm also waiting for this fix - it's getting really annoying...

Kwikalot wrote:
Yup, I'm also waiting for this fix - it's getting really annoying...


3 weeks since Nvidia advised VBIOS provided to AIB partners... and 2 weeks after EVGA released it to end users (and it fixes the issue).

Swallowtail23
Level 7
VBIOS update issued, installed and problem now resolved. VBIOS updates are available for the 3080 Tis from the Asus support pages.

Silent_Scone
Super Moderator
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Graphics-Cards/TUF-Gaming/TUF-RTX3080TI-12G-GAMING/Help...

Link for ease.
13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

Silent Scone@ROG wrote:
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Graphics-Cards/TUF-Gaming/TUF-RTX3080TI-12G-GAMING/Help...

Link for ease.


No solution for TUF-RTX3080-O10G then?