cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

A-volute and Nahimic stuff not getting fetched automatically, thereby causing problem

Sahaj
Level 7
On both windows 10 and 11, when you install audio drivers from ASUS package, windows no longer fetches software components by its own. They now appear under "Optional Updates". I have been using Z490-E since january 2021, and I clearly remember that windows update used to fetch nahimic media and avolute software components by itself. They would appear under drivers in the installed updates section.

If you won't download them, your sonic studio will give timeout error whenever you boot from windows fastboot.

Also another problem only on windows 11: Games are modifying realtek control panel amplifier setting and setting it to lowest. The entire option just disappears. It comes back only if I do retasking of audio jack.

See more here: https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596-DRIVERS-Realtek-Audio-(MB-Intel-2xx-3xx-4xx-5xx-6xx...
336 Views
67 REPLIES 67

STARRAIN@ROG wrote:
Hi all,
Our tech team have checked it with Realtek, some specific games will make amplify level option disappeared or cannot be adjusted.
The issue is caused by the games and cannot fixed from our side.
Thank you.


And why under Win 10 this problem never existed?

STARRAIN@ROG wrote:
Hi all,
Our tech team have checked it with Realtek, some specific games will make amplify level option disappeared or cannot be adjusted.
The issue is caused by the games and cannot fixed from our side.
Thank you.


For me, It didn't used to happen until the recent driver update. I don't think this is true.

STARRAIN_ROG
Customer Service Agent
Hi cuentaaaa12,
It may up to game design and we are not sure if the related design of the specific games is different between win10 and win11.
Thank you.

cuentaaaa12
Level 7
I guess we'll be facing this problem forever.

Esskay
Level 7
I think I may have fixed my issue but I'm not sure. I disabled Ftpm from my bios (Secure device support) and it seems like so far, I'm having no issues. Pls Asus fix this bios. The latest bios update says it has Ftpm fixes but it made my pc worse it seems.

Esskay wrote:
I think I may have fixed my issue but I'm not sure. I disabled Ftpm from my bios (Secure device support) and it seems like so far, I'm having no issues. Pls Asus fix this bios. The latest bios update says it has Ftpm fixes but it made my pc worse it seems.


I always had my ftpm disabled, crashes with or without.

Crayraven
Level 7
Any update on this? It's been ongoing for a long time.

Crayraven wrote:
Any update on this? It's been ongoing for a long time.


It's "okay" for them, so we'll have this buggy thing forever.

EDIT: Tired of this I bought a Creative Sound Blaster Audio Card, no more problems, thanks Asus and Realtek.