cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

New SSD detected by BIOS after SHUTDOWN but not after RESTART (Windows 8.1)

Gabin21
Level 7
Hi everyone,

I just bought an ASUS G750JM laptop as well as an Kingston SSDnow V300 (256GB), with the obvious idea of transferring the operating system (Windows 8.1) on the SSD. I think I successfully performed such transfer (with only the SSD connected, when I shutdown Windows, pressing the power button boots Windows normally)

However if I restart Windows (instead of shutting it down), the Aptio Setup Utility (which I understand is the BIOS) boots instead of Windows.

Also if after a shutdown of Windows I power on the machine, then the SSD is detected by the BIOS.

But after a restart of Windows the BIOS automatically opens and the SSD is not detected anymore. (Note that if I press the power button, once to shutdown the machine, and once more to turn it on, then Windows boots back normally).

I would really appreciate help on this one.

My BIOS version is 205 (latest to date)
The SSD firmware is rev. 525ABBF0 (also the latest to date)

Many thanks

Gabin

_____

For the record, I followed this procedure in order to transfer the operating system to the SSD drive:

1. I plugged in the SSD (with the original HD left in place)
2. I booted Windows 8.1
3. I opened the disk management utility and initialised the SSD drive from unallocated to MBR.
4. I then used the ASUS Backtracker software to create a USB recovery drive.
5. I shutdown the machine and removed the original HD (leaving the SSD in place)
6. I boot the USB recovery drive I just created and restored the system to the new SSD
7. I rebooted the machine by pressing the power button.
2,449 Views
0 REPLIES 0