cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus Strix 980ti 2 way sli - fan profile not working :(

siliconart
Level 10
I just purchased 2 Asus Strix 980ti graphics cards to go in SLI. I am useing the included soft 2way SLI bridge that comes with the motherboard.

Now I have fresh drivers installed and SLI is enabled via the nvidia control panel.

I am using GPU Tweak 2 v1.0.6.9

Now I can use the gaming mode and the OC mode just fin, they both OC great. But what happens now is the the Primary card (top) all of a sudden stops responding to the fan setting and the fans wont turn on, so the bottom card is at a nice 45 but the top card shoots to 90 and the fans are not turning on.

Now I tried swapping the cards around and again the same thing happens to the primary card in the top slot, the fans are not able
to controlled, even unlinked I can't get the top card to respond to fan settings. So I do not know what to do or how to fix.

As you can see below, on the right window the fans not even spinning. and the temps on the left show top card 61 and bottom just 38.
51233
51234

PC Specs

CPU- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3
Motherboard- Asus MAXIMUS VII HERO
RAM- Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz
GFX Card- 2 x Asus GeForce GTX980ti 6GB STRIX - SLI
SSD- Samsung 840 PRO SERIES 256GB
HDD- WD 4TB Caviar Black 7200rpm
CPU Cooler- Corsair Hydro Series H100i
PSU- Corsair AX1200i Platinum Power Supply

Just tested the witcher III and have the sli saturation (green bar) turned on from the nvidia control panel, and just noticed as the game is running and the SLI meter shows the 2 cards being saturated that there is a distinctive electrical buzzing sound, but stops when you bring up menues etc. could this be the sli bridge?

please help
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply
10,385 Views
11 REPLIES 11

InfernoStorm
Level 10
The second card is always by nature much hotter than the first card. Did you check if manual fan settings work?

siliconart
Level 10
Yes, and unfortunately its still unresponsive 😞

Even if I switch the card, the card in the top slot becomes unresponsive to the fan profiles.

As you can see the fan is all erratic (blue line)
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply

siliconart
Level 10
Now with an update

The fan on the 2nd card seems to be the problem (as per the video here)


Going to take it back to the store, what do you guys think?
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply

Nate152
Moderator
Hello siliconart

Before taking your gpu back let's try a few things, first uninstall that version of gpu tweak and go here and install the latest version and see if that might help.

http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&p=9&m=ASUS+GPU+Tweak+for+Graphics+cards&hashedid=...

siliconart
Level 10
hmm, I thought about that... but this is GPU Tweak II vs GPU Tweak 1.

Oh also im on Windows 10 and GPU Tweak 1 is not showing support for it.
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply

siliconart
Level 10
ok here we go, got a new card and they are both boosting to 1455, but i can set the boost clock to more then 1370.

What can i adjust to keep increasing?

51245

51246
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply

Nate152
Moderator
Hey great !

Do both gpu's work with the fan profile?

I'm not sure what else there is to increase besides the GPU Boost Clock, seems strange it would stop you there. I know NVidia has the voltage locked and 1.21v is probably the highest you can go with it, I wonder if they capped the speed too? I would say unlikely.

siliconart
Level 10
Yes, both cards work with the fan profiles 🙂

Now This is the 1st time I have had SLI cards and overclocking like this. From what I have read, if you GPU boost to a frequency then you should be able to dial that in right?
- Intel Core i7 4770K OC @ 4.3 - MAXIMUS VII HERO - Gskill TridentX 16GB (2x8) DDR3 2400Mhz - 2x Asus Geforce GTX980ti DirectCU II OC 6G in SL I- Samsung 840 PRO SERIES 256GB - WD 4TB Caviar Black 7200rpm - Corsair Hydro Series H100i (Fans upgraded to: Air Series SP120 HP) - Corsair AX1200i Platinum Power Supply

Nate152
Moderator
Well I use precision x 16 to overclock my gpu's but yeah your gpu boost clock is the same as my gpu clock offset. You just keep raising that a little at a time when playing a game until the driver crashes then back it off a notch or two.

I don't know why yours stopped at 1370, it looks like there is plenty left on the slider, I see you're boosting to 1480MHz in the graph.

Nice !