cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

RAM issues?

SweetAnubis
Level 7
Hey i have Rampage IV Black edition and i've been getting beep error codes when i try to game. I'm running 4x Kingston HyperX Beast 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 2400 (PC3 19200) Desktop Memory Model

At first it just gave 2 short beeps shortly after starting the game and i've been tryin to tweak various things since. It reads all my RAM and i've double checked the seating of the RAM every time. Just now it did 2 short beeps and then shortly after 4 short beeps. Not sure what my issue is here. The only thing that has changed since i started having this issue was i added a new fan to my tower case. I've been looking at the error code and not once has it said anything except AA. Also when i start getting the beeps i've been looking at the led's as well to check on what may be the issue but the only one lighting up are the standard running LED's for the hardrive etc.... now i spose it may be possible the RAM is getting to hot as i don't have my RAM cooling fan in yet, but would that give the 2 short beeps error? Any ideas?

Update: i tried running the Mem OK, and it said successful but then beeped 2 short beeps and gave an error code 34. It did however start up but then preceded to beep 2 short beeps again once i logged in with now error code showing on the mobo
5,006 Views
13 REPLIES 13

SweetAnubis
Level 7
Ok nother Update.... i reseated the RAM in recommended slots after some research and so far (knock on wood) seems to have fixed the issue

ok after about a half hour of gaming i got a triple beep.... i rly would love to get this working right XD

from what i can gather 3 short beeps means a Base 64K RAM failure. However my PC still has no problems starting up or running so far just beeping alot....

SweetAnubis
Level 7
Ok so i'm back to the standard 2 short beeps after it's been running for a bit, and i've tried everything from trying ram sticks 1 at a time to trying diferent ram slots to flashing the latest bios. I could use some serious help guys.

FireRx
Level 11
I'd RMA the memory kit for a new one!
:cool: Did you try your memory under XMP setting to see it that fixes it?
Intel Core i9 103900KS
Asus Maximus Z790 Extreme [bios 2301]
LG (34U97-s) Monitor 3440 x1440
Nvidia RTX 3090 FE
Windows 11 Pro
64gbz Memory

SweetAnubis
Level 7
how do i set xmp setting on this mobo? i can't seem to find it in the bios settings
?

SweetAnubis
Level 7
i have also tried running a completely diferent brand a speed of RAM but still the same issue... both RAM types are on the recomended RAM list.

Raja
Level 13
1) You are hearing "beeps" in the OS? If so that sounds like a sensor warning from Ai Suite. Beep codes for POST with memory issues occur during POST NOT in the OS.

2) Don't combine memory kits - it's not a good idea to do so.

-Raja

FireRx
Level 11
good catch Raja,,
didn't even see he had 2 kits. if it's in you OS the beeping is occurring, [and not at POST] I would just uninstall AI Suite. IMHO it more headache than it's worth.
Intel Core i9 103900KS
Asus Maximus Z790 Extreme [bios 2301]
LG (34U97-s) Monitor 3440 x1440
Nvidia RTX 3090 FE
Windows 11 Pro
64gbz Memory

Ah so it's AI suite then? didn't think that would be causing the issues... i'll give that a shot and hope for the best. would the Ai suite beep codes still be sounding from the mobo speakers though?

Also i wasn't running both kits at the same time. I tried them separately to see if maybe it was a brand disagreement or frequency disagreement. The second kit i tried was the old one from my old mobo XD

SweetAnubis
Level 7
ok so i tried unistalling the ai suite and the ramdisk software, then reset the bios and used memok and i'm still getting same beep errors.