cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

memory issues on ASUS TUF X470-PLUS

ermethic
Level 7
Hi,

Motherboard model:ASUS TUF X470-PLUS GAMING
UEFI Version: 4012
CPU:AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz box
Memory kit part number (s) and amount in GB: 2x Corsair Vengeance White LED 16GB DDR4 3200MHz CL16 Dual Channel Kit CMU16GX4M2C3200C16 (total 4 x 8gb sticks)
GPU: Zotac GeForce GTX 1080 Ti Mini 11GB DDR5X 352-bit
SSD/HDDs/Optical drives: SSD Kingston A400 120GB SATA-III 2.5 inch
PSU: Corsair Builder Series CX750M
USB Devices (model/version number): some Logitech adapters
Monitor: AOC 27"

CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE AM4
PC CASE: NZXT Source 340
Operating system: Microsoft Activated yes/no? W10 pro, activated

Drivers Installed (include version): latest drivers from website, and AI Suite 3
Any third Party temp/voltage software installed: no
System Overclocked (provide details)? not overclocked, everything in BIOS is default

On a new TUF x470 motherboard, with a Ryzen 2700x CPU, I try to populate all 4 memory slots with 4 8gb Corsair LED CMU16GX4M2C3200C16 sticks.
If I don't select DOCP profile, everything works fine, system is stable.
Whenever I select DOCP profile, the timings and voltage are set fine, according to specs, but the system doesn't POST and enters safe mode.
I tested all memory sticks alone and in pairs, and they work fine, as long as I populate only the A2 and B2 slots, I can even enable DOCP profile. But the moment I populate the A1 and B1 memory slots, either one or them or both, the system doens't POST each time I activate DOCP.
Is it something I'm missing ? The memory is rated at 3200mhz, but anything I do, I cannot make it work at 3200, unless I drop to two sticks only, and only in the A2 and B2 slots (the grey ones).
Please advise me on what I can do.

thank you very much in advance.
3,310 Views
0 REPLIES 0