cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Maximus Iv extreme-z post error F2/2E

Fax2u
Level 7
Yesterday I bought that awesome board with the i7-3770k ivy bridge and 16 gigs of corsair ram 1600mhz (4x4)
and I have 400 watt psu (buying a new 800 watt soon) and the Gtx 470 (corsair H100 cooling)

when I started the board for the first time it only have the psu gtx470 core and ram pluged in (normal right?)

and an error code appeared on the debugging led's. It was F2 I restarded a few times and then it showed 2E

I left it runing on 2E for half an hour (config so I thought it takes time)

The board was frozen so I restarted And then F2 appeard again...

Cleard Cmos,Reseted the board(took the battery out for 15 sec) and reseted overclock (even that I didn't do any)

and now every time I boot its stuck on F2 and I gave It like 6-7 hours to be on F2
"Recovery Progress Codes F2 - Recovery process started"

its a progress So I gave it time... alot of time.....

can someome help me please?
67,956 Views
96 REPLIES 96

moorhen2
Level 10
Hi there,and welcome to the forum,sorry to say,but your cpu is not supported on the board without the latest 3### series bios,but you are in luck,there is a workaround,follow my instructions in the thread below.

Originally Posted by moorhen2

Hi there,the simple answer is yes you can,using the ROG Connect procedure,ie,download the latest bios,using a memory stick formated to Fat32,place the bios file on it,rename it to M4EZ.ROM,with the board powered down,but still power to it,place the memory stick in the ROG Connect port,press the ROG Connect button next to it for several seconds then release,the LED light next to the first bios chip will start blinking,wait for this to stop blinking,it can take a few minutes,then your good to go.It is called flashing blind,you dont need a cpu installed.Hope this helps.


Here is the port you need to use.

ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z
AMD FX 8350 (1252)
INTEL CORE I7 2600K (3134A867)
ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z (0002)

OCZ VERTEX 3 120 SSD
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.1 (F3)
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.0 (F3)
VARIOUS AMD CPU's
8 GIG G-SKILL SNIPER LOW VOLTAGE 1600
4 GIG G-SKILL RIPJAWS X 2133 C9
8 GIG CORSAIR VENGEANCE 1600 C8 (HYNIX)
CORSAIR OBSIDIAN 800D
CORSAIR HX1000W PSU
2X RADEON HD6970'S XFIRE
4X SAMSUNG F3 1T HDD's 2X RAID 0
CUSTOM WATERCOOLING

Already updated my bios,and the ROG connect says "detect memory" and then The mobo indicates F2 (recovery mode) and then it restarts

So, are you saying you cant boot at all ????
ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z
AMD FX 8350 (1252)
INTEL CORE I7 2600K (3134A867)
ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z (0002)

OCZ VERTEX 3 120 SSD
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.1 (F3)
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.0 (F3)
VARIOUS AMD CPU's
8 GIG G-SKILL SNIPER LOW VOLTAGE 1600
4 GIG G-SKILL RIPJAWS X 2133 C9
8 GIG CORSAIR VENGEANCE 1600 C8 (HYNIX)
CORSAIR OBSIDIAN 800D
CORSAIR HX1000W PSU
2X RADEON HD6970'S XFIRE
4X SAMSUNG F3 1T HDD's 2X RAID 0
CUSTOM WATERCOOLING

Zka17
Level 16
Hey fax2u,

I would stop trying anything until you can get a bigger PSU... 400W is way less than you would need for that config...

Zka17 wrote:
Hey fax2u,

I would stop trying anything until you can get a bigger PSU... 400W is way less than you would need for that config...


Good point,i would wait till you have the 800w PSU you said you have ordered and go from there.
ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z
AMD FX 8350 (1252)
INTEL CORE I7 2600K (3134A867)
ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z (0002)

OCZ VERTEX 3 120 SSD
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.1 (F3)
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.0 (F3)
VARIOUS AMD CPU's
8 GIG G-SKILL SNIPER LOW VOLTAGE 1600
4 GIG G-SKILL RIPJAWS X 2133 C9
8 GIG CORSAIR VENGEANCE 1600 C8 (HYNIX)
CORSAIR OBSIDIAN 800D
CORSAIR HX1000W PSU
2X RADEON HD6970'S XFIRE
4X SAMSUNG F3 1T HDD's 2X RAID 0
CUSTOM WATERCOOLING

I bought the PSU (850 watt)

and the repair man said it is starting but i need to replace my H100 cuz This one Is broken

okay replaced the H100 and now I get error 58 when I post

So what now?....

moorhen2
Level 10
Error 58..........CPU self test failed...or possible CPU cache error,, hmmm,dont see that one very often,any chance you can have a look at the CPU socket,maybe some bent pins,just a thought.
ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z
AMD FX 8350 (1252)
INTEL CORE I7 2600K (3134A867)
ASUS MAXIMUS IV EXTREME-Z (0002)

OCZ VERTEX 3 120 SSD
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.1 (F3)
GIGABYTE 890FXA UD7 REV 2.0 (F3)
VARIOUS AMD CPU's
8 GIG G-SKILL SNIPER LOW VOLTAGE 1600
4 GIG G-SKILL RIPJAWS X 2133 C9
8 GIG CORSAIR VENGEANCE 1600 C8 (HYNIX)
CORSAIR OBSIDIAN 800D
CORSAIR HX1000W PSU
2X RADEON HD6970'S XFIRE
4X SAMSUNG F3 1T HDD's 2X RAID 0
CUSTOM WATERCOOLING

But I don't have more thermal paste.... Are you sure that I need to take my cooling apart?

Now I get error 55 ....