cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

first blue screen today

Heini
Level 11
bios 1403 x64 (factory) in sig/rig
Been running the radeon gamer @ 2133 (AMP profile) with no problems and it's passed memtest.
A few days ago I started having problems with an ASUS R9290-4GD5 skipping and thinking the card might be the foe so I put the ASUS GTX680-DC2-4GD5 back in and all was well. Today I put the ASUS GTX780-DC2OC and it started skipping, then problems showed up in Firefox and then finally booted itself and gave me the first blue screen message. I then went to bios and reset to optimized defaults. Since then things seem OK again but I'm a pragmatist so we'll see.

ps.... optimized defaults set the ram to 1866
220 Views
8 REPLIES 8

HiVizMan
Level 40
Hello mate

What did the event viewer in OS suggest was the cause of the fault.
To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

Critical Error Event 41 kernel-power

HiVizMan
Level 40
Ah that could have been anything.

VGA drivers could be a cause of this as too the AV software you are using. Just too many variables for that fault.
To help us help you - please provide as much information about your system and the problem as possible.

It seems the problem stared about the same time I was talked into trying Avast. Uninstalled that stuff and will let it run as is for a few days. Thanks Viz.

Heini wrote:
It seems the problem stared about the same time I was talked into trying Avast. Uninstalled that stuff and will let it run as is for a few days. Thanks Viz.


Any update on this matter?

HK-45 wrote:
Any update on this matter?


Seems it was Avast that was causing the problem. I uninstalled it and haven't had any problems since. And since you're considering a build with the same basic components as mine I'll add that it's the "only" problem I've had.

HK-45
Level 7
That's good to know.

As an aside, I went and read all of your posts here on the forum to see if there was anything else I could learn about my own build. 😄

TheNerdBench
Level 10
Thanks for letting us know what the problem was.

My two cents: I've been using Microsoft Security Essentials for a couple of years now (XP and Windows 7) without any issues SO FAR.

[/HR]
For trouble-shooting tips see my blog at:


[/HR]
http://thenerdbench.blogspot.com/p/bench-testing.html


[/HR]
MB: Crosshair V Formula-Z • CPU: FX-8350 • GPU: Asus Matrix R9 280x • RAM: 8GB of Crucial Ballistix Tactical Tracer (1866)• PSU: Thermaltake DPS Thoughpower 750 Watt • CPU Cooler: Thermaltake Frio Advanced • Keyboard: TT Sports Challanger Ultimate • Mouse: TT Sports Black Element • Case: Thermaltake GT Level 10


[/HR]