cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ASUS Maximus VI Formula random cold boot isues after AI Suite III installation

Mineria
Level 7
I have a little issue here, I did install an update of the ASUS AI Suite III and it started to do it's auto OC tuning right after it installed.
At least it should give me option to auto OC tune or not, and not just start it all by itself.

Since that install, my PC randomly needs it's power taken from the PSU before it cold boots properly from complete power down state, and then it tells me overclocking failed and press F1.

I did reset the BIOS completely, but it still does that randomly.

My BIOS is up to date, and the AI Suite is completely removed.

Anyone experienced the same issue and found a solution for it?


PS: My system specs can be seen on my profile.
188 Views
2 REPLIES 2

NemesisChild
Level 12
Did you use the removal tool:

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?28319-AI-Suite-II-uninstall-cleaner
Intel i9 10850K@ 5.3GHz
ASUS ROG Strix Z490-E
Corsair H115i Pro XT
G.Skill TridentZ@ 3600MHz CL14 2x16GB
EVGA RTX 3090 Ti FWT3 Ultra
OS: WD Black SN850 1TB NVMe M.2
Storage: WD Blue SN550 2TB NVMe M.2
EVGA SuperNova 1200 P2
ASUS ROG Strix Helios GX601

NemesisChild wrote:
Did you use the removal tool:

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?28319-AI-Suite-II-uninstall-cleaner


Yes, I did use that tool too to make sure everything is gone.

I suspect that the board randomly fails upon RAM settings detection, so it could also be related to BIOS v. 1603, tried to roll 1-2 version back too, I don't recall how old a version that I used without having the issues.
Going to set it all manually now.