cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ROG MAXIMUS Z790 HERO EVA-02 BIOS 2102 does not work with My RAM 4*16

ahmed-assassino
Level 8

ROG MAXIMUS Z790 HERO EVA-02 BIOS 2102 does not work with My RAM 4*16

I have CORSAIR-32G-DOMINATOR TITANIUM RGB 32GB 2x16GB DDR5 DRAM 7200MT Intel XMP Memory Kit Black *2 = 64gb

When I installed the BIOS v. 2102, my ram did not work unless I remove two ram its work now .
* Why is this problem? I rolled back the BIOS and was surprised that the problem still persists even though it did not exist before on this old BIOS version.

Sorry for my poor language and thanks for the help

 

1,030 Views
10 REPLIES 10

Sentinal13
Level 8

Try setting the memory to “By PMC” normal setting is auto or sync all. its an advanced setting. 

i7 13700KF, 4x16gb Kingston 64500mhz, AMD RX6700XT

Thank you, I will try

I tried all the options and it really doesn't work 

Vynra
Level 12

you will absolutely not get 7200 running on 4 sticks of ram. you need to lower the speed anywhere from 5400-5800. that high speed ram is really only duoable with 2 sticks. so either lower the speed to a frequency i said earlier or only use 2 sticks of ram.

Of course, I tried lowering the frequency to 5000 and 5200 and it doesn't work either

Silent_Scone
Super Moderator

As above, don't combine memory kits

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

Sentinal13
Level 8

Hi,  Check the settings in my post https://rog-forum.asus.com/t5/intel-700-600-series/rog-maximus-z790-hero-bios-1501-gt/m-p/1004385#M2...

 
The process I used was as follows 
Restart into the BIOS
Save CMO and TXT copy of my working settings to USB
Flash Bios to 2102
Press F1 after flash cycle completes to enter Bios
Load Optimized Defaults
Restart
Enter Bios - No changes
Exit Bios
Allow Boot to Windows 10
Restart
Enter Bios
Load XMP1 for memory
Set PMIC Voltages [By per PMIC]
Exit & Save
Allow Boot to Windows 10
Run OCCT Memory 30 minutes all OK
Restart
Enter Bios
Set Fans and Monitoring
Exit Bios
Allow Boot to Windows 10
Restart
Enter Bios
Set 
Intel(R) Adaptive Boost Technology [Enabled]
ASUS MultiCore Enhancement [Disabled – Enforce All limits]
Maximum CPU Core Temperature [90]
Long Duration Package Power Limit [125]
Short Duration Package Power Limit [253]
Global Core SVID Voltage [Adaptive Mode]
- Offset Mode Sign [-]
- Offset Voltage [0.08500]
Exit Bios
Allow Boot to Windows 10
Restart
Enter Bios
Set the rest as per the attached txt in my post
Save exit
Allow Boot to Windows 10
i7 13700KF, 4x16gb Kingston 64500mhz, AMD RX6700XT

ahmed-assassino
Level 8

Thank you all. The problem was discovered. It was in one RAM. I don’t know what happened to it while updating the bios. In general, the kit was changed with another RAM kit and it works now 4*16.

 

ahmedassassino_1-1712333775921.png

 

ahmedassassino_0-1712333756582.png

 

ahmed-assassino
Level 8

ahmedassassino_2-1712333853064.png