cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

DDR5 8400mhz G-skill 48GB, 13900KS, ASUS ROG MAXIMUS Z790 EXTREME

Bacta
Level 7

Hi all,

Could someone help me please?

My configuration is:

CPU: Intel Core i9 13900KS

MB: ASUS ROG MAXIMUS Z790 EXTREME, BIOS latest version 2102, date 15 March 2024

https://rog.asus.com/au/motherboards/rog-maximus/rog-maximus-z790-extreme-model/helpdesk_bios/

SSD: Samsung 990Pro

PSU: Seasonic Prime TX Series 1000W

Windows 11

I had DDR5 F5-6400J3239G16GA2-TZ5K memory it has been working on XMP II on 6800 without any issues for a half year.

 

Recently I got G.SKILL DDR5 F5-8400J4052G24GX2-TZ5RW 48GB (2 x 24GB) memory.

The issue is the 8400 memory is not able to work on 8400Mh. If I pick XMP

and XMP II profiles I get Windows Blue Dead Screens.

The 8400 memory works stable only on 5600Mhz. (Jedec #10 according to CPU-Z)

XMP 1_1XMP 1_1XMP 1_2XMP 1_2

Thank you!

338 Views
4 REPLIES 4

Silent_Scone
Super Moderator

Hello, the Z790 Extreme is not validated for those speeds, and this memory kit will not be on the vendor memory QVL.

You can try:
1) Lower frequency to 7200-8000MT

2) Set XMP II


For more information on XMP/EXPO read here

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

Vynra
Level 12

sorry but you're not getting that speed on a 4 Dimm motherboard. You'll probably be at silent scone's mentioned frequencies. but again probably closer to 7200.

1964
Level 7

Try running one memory stick! See if it can work with just one installed! 

1964
Level 7

I just noticed your XMP Timing setting as 40-52-50-134-1.40v 

Try 40-52-52-134-1.40v  That is what G.skill states it should be!