cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

PC won't boot from cold start

golgarit
Level 8

Hey everyone,
I have a weird problem with my new build. I recently changed almost all of my old components and got myself:

Motherboard: Asus ROG Maximus Z790 Hero
Memory: Kingston Fury Dimm 32 GB DDR5-6000 Dual-Kit
Cooling: NZXT Kraken Elite WK
Graphics (from old system) : Gigabyte Nvidia 24 GB D6X RTX 3090 OC 24G

Power: Bequiet 850W straight power

HDD: WD Black SN 770 NVMe SSD and WD Black SN 750 NVMe SSD (from old system) ; both on an Asus Hyper M.2 Card on PCIe 4

Problem is, the system won't boot properly from a cold start and will always stop while loading Windows 10. You will see the "Republic of Gamers" logo and the running loading circle, but it won't go any further and the only option is to perform a reset. There is no error message or anything else, only the Q-Code will show 31 (memory installed).

Once you have done a reset you might run into the same problem again (had this 5-6 times before he got into Windows) or it'll load into Windows but on seemingly very low performance. The cursor stutters and it takes a good while to enter the PIN to get onto your Desktop. 

Once you perform a restart while Windows has been fully loaded there is no problem at all and the performance and temperatures are just fine. You can restart as many times you want and it'll always load the OS without a problem. Once you turn the computer off and leave it for several hours, you will go through the whole problem of "not booting" again.


I disabled fast boot in bios and also the fast boot option in windows. I also tried to disable the AI Tweak option in bios.

Any advice would be helpful. 

154 Views
0 REPLIES 0