cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

FPS Drops!?!

WeRNothiNg
Level 10
I put this rig together the beginning of the year and have finished about 5-6 games so far. Assassins creed 3, battlefield 3, Farcry 3, metro 2033, none gave me any problems at all. I started playing Skyrim and Crysis 3 and I started having some fps problems. After days of tweaking and clocking my cpu @ 4.5GHz 1.20v, and GPU to; boost clock +80, memory clock +250, and core V +12 everything finally seems to be working out. Crysis 3 plays great, and skyrim plays fairly well too. Then I noticed that the FPS would drop for no reason but moving the mouse would cause them to go back up. I figured it was on this game only since it had never happened before and accepted that that is the way it had to be. I set up Xpadder so my right thumbstick immulated mouse movement and all was well. I let my son play MX Vs ATX a few minutes ago, which played flawlessly before, and it also has some minor slicing and has the same issue with fps drops. Moving the right thumbstick brings them back up, but xpadder is not running. I don't get that. I am using Fraps to monitor my fps and have made no GPU/PCIe changed in bios. 4.5GHZ 1.20v is the only settings changed for CPU and RAM is in XMP mode. I have made no other changes in bios. I tested the OC for 1 hour in prime95 and nothing unusual happened, max temp was 56c but seemed to like 55c. What could cause this unusual phenomenon? Since it started the only changes made to my system was the OC on gpu, installation of fraps, hitman absolution, tomb raider, resident evil 5, payday the heist, and I updated to gputweak 2.3.5.0. I also only run the GPU OC when I am in game. it stays on the power saving settings the rest of the time. I'm thinking some sort of software issue, but what?
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]
16,854 Views
22 REPLIES 22

Nodens
Level 16
Set "Prefer Maximum Performance Mode" in NV Control Panel Power management. Either globally or in the game's profile. If that doesn't make any difference it's not a matter of the card's power management but something else.
RAMPAGE Windows 8/7 UEFI Installation Guide - Patched OROM for TRIM in RAID - Patched UEFI GOP Updater Tool - ASUS OEM License Restorer
There are 10 types of people in the world. Those who understand binary and those who don't!

RealBench Developer.

Nodens wrote:
Set "Prefer Maximum Performance Mode" in NV Control Panel Power management. Either globally or in the game's profile. If that doesn't make any difference it's not a matter of the card's power management but something else.


It is already done. I know it is not the cards or the cpu power management, but it acts as if something is going into an idle mode.
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]

WeRNothiNg
Level 10
xbox360 wireless controller
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]

Nodens
Level 16
Just to rule out all power management features. Disable EIST and all C-States in the UEFI. If this doesn't fix it then nothing is going into "idle" mode. It's something entirely different and I'll help you pinpoint it.
RAMPAGE Windows 8/7 UEFI Installation Guide - Patched OROM for TRIM in RAID - Patched UEFI GOP Updater Tool - ASUS OEM License Restorer
There are 10 types of people in the world. Those who understand binary and those who don't!

RealBench Developer.

WeRNothiNg
Level 10
Ok. thanks. I am going to check my settings right now. I am pretty sure it is disabled, but a second look couldnt hurt.
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]

WeRNothiNg
Level 10
That seemed to do the trick. C-State! I am going to run one more test run on a few more games before I call it fixed, but looks good so far. I'll let you know more soon.
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]

Raja
Level 13
Try diabling C6 only and see if that cures it. Had C6 issues on an older platform like this.

Nodens
Level 16
Let me know if that worked in the long run. I find it rather weird though that your CPU is entering C-States while playing Skyrim...I wonder what really triggers that..

@Raja: Could be core parking related indeed..perhaps C7 and/or C3 involved as well if C6 alone doesn't do it. At least C1E should be safe..

@OP: Are you running any software with power management features?
RAMPAGE Windows 8/7 UEFI Installation Guide - Patched OROM for TRIM in RAID - Patched UEFI GOP Updater Tool - ASUS OEM License Restorer
There are 10 types of people in the world. Those who understand binary and those who don't!

RealBench Developer.

Nodens wrote:
Let me know if that worked in the long run. I find it rather weird though that your CPU is entering C-States while playing Skyrim...I wonder what really triggers that..

@Raja: Could be core parking related indeed..perhaps C7 and/or C3 involved as well if C6 alone doesn't do it. At least C1E should be safe..

@OP: Are you running any software with power management features?



No go. That doesn't make sinxe. It seemed to be working fine. Played for roughly 2 hours with no problem, restarted and now it is back again.

It does it off and on. It will be fine for 2-3 hours, then an hour of trouble, then good again. ????
**i7 3770k @ 4.5GHz~ Cooler Master V8 ~ Asus Maximus V Formula ~ G Skill Sniper Gaming Series 16GB DDR3-1600 ~ Thermaltake Black Widow 850W 80+ Bronze ~ Kingston HyperX 3K 120G SSD ~ 2x WD Caviar Black 1TB
~ WD 500GB ~ 2x ASUS GeForce GTX 660 Ti TOP 2GB ~ Philips 1080p 39"**


[IMG][/IMG]