cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus Strix Soar NoT detected Cold BOOT

ROGItalia
Level 7
Hi all, as the title I have a problem with my sound card asus strix soar, when cold boot is not detected the card, you need a windows reboot to see the card.

Until last week everything was all right, suddenly it has this cold boot problem.
You hear the relay (click click) only on reboot, coem if the bios does not initialize the sound card, if I go on windows management devices marks the error 45 hw not inserted correctly, obviously disappears on reboot.

My motherboard is the ASUS HERO X z370 with a 8700k mounted.

I have owned the strix soar for two and a half years and never a problem.

What can it be? Quick start deactivated by both bios and windows.

Please help me

Excuse me for English, I'm Italian I helped with google translator
381 Views
35 REPLIES 35

Well I've finally solved my problem and strongly suggest you all try the same.

After months of discussions with Asus support they agreed to buy back the card at 100% of what I paid for it, as this card was nearly out of warrenty this was really appreciated.

I really liked this card with the external control and would rather that they could have released new firmware which I honestly think is the problem but at least I've got a refund.

It's really a shame because the way the control handled switching between headphones and speakers was great and so far I've not seen another card that has this feature,

I have exactly the same problem. But in Russia, the ASUS support service refused to fulfill the warranty. The money was not returned to me and the soundcard was not repaired.

Sorry to hear that.

The warrenty laws for you must be different to the UK's

I'm still convinced all they needed to do was update the firmware on the card.

Hello. I specifically registered on this forum to help other users solve the problem when asus strix soar is not detected. Or it is determined only after warming up, after some time. All you have to do is remove the 2 ceramic capacitors as in the attached picture. After that, in the vast majority of cases, the card starts working. I am also attaching a link to the forum where they helped me. Good luck to all.
https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=12:56114-37
94086

bogsha
Level 10
Thx to you Kirych___83 my Soundcard is working now... STRIX RAID DLX
I made a tutorial for all that have same problems.

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?130710-SOLUTION-ASUS-Strix-Soundcard-Strix-Soar-RAID-PRO-a...

Flarkit
Level 7

The capacitor removal suggestion works, I'm still shocked!

I have an Asus Strix Soar, which I'd bought specifically to support a set of 300ohm Sennheisers. It was most disappointing when Windows 10 stopped detecting the card. At first it would activate after a few minutes, then it got longer. Eventually the card was not detected at all.

After reading all the many posts complaining about how poor the Asus driver support was, I found Kirych___83's post above and decided I had nothing to lose. After all, the card was non-functional in Windows.

After the 2 caps were removed, the card still was not detected, so I thought it was headed for the trash. A minute later Windows detected it! It's a day later and the card still takes a minute or 3 and then works again. I'll take it, thank you @Kirych___83 

👍