cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

B550-I Crashing with Nvidia 4000 series GPUs

Tedmilk
Level 9

I'm reposting this here from the ROG forum community post for better visibility

(Re: ASUS B550-I STRIX BIOS "2806" UPDATE to fix 4... - Republic of Gamers Forum - 898464)

Could someone please get back to the growing list of users with the issue described in the above thread?

46,350 Views
343 REPLIES 343

nunof
Level 7

Same issue here...

Darknyss
Level 9

This has been an issue for many people since October of last year. The best solution Asus gave me was to buy another motherboard.

Seriusly, thats not a solution!

Jiaszzz_ROG
Customer Service Agent

Hello, Tedmilk and nunof.

May I ask what the current scenario of the crash you are experiencing is? such as automatic shutdown and restart or a blue screen?
Does it occur after using the system for a long time or with any specific game?
Have you updated to BIOS version 3002? Have you tried cross-testing with a different PSU?
Please provide more relevant information, including the complete brand and model of your peripherals, to help us better understand your issue.

Thank you.

sharing complete hardware info & software config details will help us better understand the issue 🙂

Hi Jiaszzz_ROG,

I am getting an automatic shutdown at seemingly random times, though more often when my GPU is nearing idle. I've updated to BIOS version 3002 to no avail. I have not tried a different PSU (currently using an SF750) but I can confirm the problem goes away if I downgrade my GPU back to a 3060.

I understand the issue is between the motherboard BIOS and the new 4000 series Nvidia cards - something to do with power management. Users are able to stop the crashing by switching the power settings on their GPU to maximum performance, but we really need a proper solution in the form of a BIOS update. This motherboard was my first ever purchase of an ASUS product, and I'd rather see the issue fixed than have to write off ever using the company again.

Cheers

Jiaszzz_ROG
Customer Service Agent

Hello, @Tedmilk 

May I ask if the situation you described happened after any changes were made? For example, updating the BIOS or connecting an external device
What leads you to believe that this is an issue between the motherboard and the graphics card? Have you used any software or methods to monitor the correlation, temperature, or voltage between them?
If so, please provide relevant screenshots, logs, and explanations.
About the automatic shutdown, do you need to wait or perform any other actions after it happens before being able to power on the computer again, or can you simply press the power button immediately to restart it?
Please share the following information:
- the images of the setting in BIOS, or whether it is the default
- the brand, model name, and part number of the DRAM currently installed
- the brand and model name of the CPU, GPU, SSD/HDD, and PSU currently installed
- the OS version and OS build
- the circumstances and frequency of problem
- contains a video that completely captures the problem's incidence and the surrounding environment

Thank you.

sharing complete hardware info & software config details will help us better understand the issue 🙂

Hi Jiaszzz_ROG, thanks for getting back to me.
I will provide the outstanding information requested once I am back at my computer. In the meantime, I can tell you that everything was fine with my system when I had an Nvidia 3060 installed. As soon as I installed a 4070 the random reboots started (No other changes were made to the system). I troubleshooted the issue by reading posts on Reddit, and confirmed the workaround thereafter.

Which BIOS setting are you interested in?

My DRAM is Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 743022 3200MHz C16

My CPU is a Ryzen 5800X3D

My GPU is a Nvidia 4070 founder's edition

My SSD is a Crucial P5 Plus 500GB M.2 NVMe PCIe SSD

My PSU is a Corsair SF750

I am on Windows 11, with all current updates.

The PC will randomly (and instantly) reboot itself. There is no warning, the screen goes black and when it comes on a few seconds later I am at boot up. It seems to occur more frequently when the graphics card is idle.

Does anyone else here have a video of the problem in action? I am at work ATM.

Jiaszzz_ROG
Customer Service Agent

Hello, @Tedmilk 

We would like to verify your BIOS settings and determine if you have performed any overclocking or other personalized adjustments.
This information will help us analyze if any of these settings could be contributing to the issue.
Therefore, please provide images of the relevant settings that you have adjusted.
Based on your description, could you please confirm if performing a clear CMOS and resetting the BIOS to default settings can reduce or eliminate this problem?

Thank you.

sharing complete hardware info & software config details will help us better understand the issue 🙂

Very similar symptoms for me with an Asus RTX 4070 Dual (maybe easier to test since that's an ASUS graphic card). I did a lot of tests, and can garantee the only change I do to trigger the reboot/frozen screen issue is switching from my ASUS TUF 3080 to 4070 Dual. No overclocking, just DOCP that configured my RAM to the right speed (3200 MHz CL16).

With my 3080, my computer has been stable for years without any crash on Linux and Windows.
With 4070, I got a crash (reboot or frozen screen) after 10 minutes of regular usage (no need for 3D games). Typically happen in the loading screen of Horizon Zero Dawn benchmark.

If I configure the 4070 to be always in maximum performance mode in Nvidia settings, no crash on both Linux and Windows.

My config:
 - CPU: AMD Ryzen 9 5900X
 - RAM: Corsair Vengeance LPX Series Low Profile 32 Go (2x 16 Go) DDR4 3200 MHz CL16
 - SSD: Samsung SSD 980 PRO M.2 PCIe NVMe 1 To
 - GPU: Asus DUAL GEFORCE RTX 4070 GAMING 12 GO GDDR6X
 - PSU: Corsair SF750