cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus ROG STRIX Z790-I network issue Intel ethernet controller I226-V

mjj7
Level 7

Hello,

I have severe network lag and drops while gaming. Searching online it sounds like Intel ethernet controller I226-V is the problem. Intel have advised that I reach out to ASUS to update NVM version to 2.22 and Windows 11 driver to 2.1.3.15

Please can someone please help advise how I can get these.

Thanks

224 Views
4 REPLIES 4

Jiaszzz_ROG
Customer Service Agent

Hello, @mjj7 

Could you please confirm if the BIOS has been updated to the latest version 2301, released on May 30, 2024, and if the Intel I225/I226 LAN NDIS driver has been updated to Version 1.1.4.38?
If disabling EEE as shown in the following path would resolve the issue?
Intel(R) Ethernet Controller Properties > Select "Energy Efficient Ethernet" > Set Value to "On (when system is in S0, S0c and Sx)".

Kindly refer to the following FAQs and clearing CMOS before rechecking again.
[Motherboard] How to fix the cable network problems of Motherboard – Troubleshooting
Intel® Ethernet Connection I226-V Connection Issue

Thank you.

sharing complete hardware info & software config details will help us better understand the issue 🙂

achugh
Level 11

Hi @mjj7 when you go to your motherboard support page at https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-z790-i-gaming-wifi-model/helpdesk_download/ and click on SHOW ALL to Expand LAN Driver category, you will find the Intel I225 / I226 LAN Driver V2.1.3.3 For Windows 11 64-bit driver that Intel is recommending. The direct download link is https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/04LAN/DRV_LAN_Intel_I225_I226_TSD_W11_64_V11438_20230321R.zip?...

You can give this version a try.

Disclaimer: I am not an ASUS support person so my information may be incomplete. Always follow official documentation and material provided by ASUS representatives.

INTEL i9-14900K / CORSAIR VENGEANCE RGB 192GB (4x48GB) 5200 CAS38 / ROG Z790 DARK HERO / ROG TUF GAMING RTX 4090 OC / ProArt PA-602 Case / SEASONIC PRIME TX-1300 ATX 3.0 / CORSAIR MP700 PRO 2TB PCIe Gen5 / CRUCIAL T500 2TB PCIe Gen4 / EIZO CG2700X

mjj7
Level 7

Hi all, to fix the issue I had to uninstall some ASUS software. The network issues where resolved once I uninstalled:

ASUS Armoury Crate & ASUS AI Suite

I hope this helps others.

 

achugh
Level 11

Hi @mjj7 , I am glad to hear that your issue is resolved. Enjoy!

Disclaimer: I am not an ASUS support person so my information may be incomplete. Always follow official documentation and material provided by ASUS representatives.

INTEL i9-14900K / CORSAIR VENGEANCE RGB 192GB (4x48GB) 5200 CAS38 / ROG Z790 DARK HERO / ROG TUF GAMING RTX 4090 OC / ProArt PA-602 Case / SEASONIC PRIME TX-1300 ATX 3.0 / CORSAIR MP700 PRO 2TB PCIe Gen5 / CRUCIAL T500 2TB PCIe Gen4 / EIZO CG2700X