cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ROG Strix Fusion 700 - Weird Audio Quality

Jonybtw
Level 8

Gigabyte GOLD P850GM 850W
ASUS ROG STRIX X570-E GAMING (BIOS Version: 5003)
AMD Ryzen 7 5800X
Gigabyte RTX 3080 GAMING OC 10GB GDDR6X
G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4-3600MHz CL16

ROG Strix Fusion 700
Realtek Audio Driver 6.0.9411.1

Hi, after an Armoury Crate update for the headphones, I started to get strange audio quality and I tried to solve it in every way, as I couldn't I decided to format Windows, after formatting I fully updated Windows and installed all the PC component drivers + Armoury Crate and the audio is still the same. I've tried messing with the audio profiles of Armoury Crate, DTS, Sonic Studio, Sonic Radar, Audio Enchancements off/on and nothing worked, my audio configuration was all off with the audio profile of Armoury Crate on "Gaming". Please help, it's been 2 weeks with this.

dxdiag_83B6IgpTuu.png

 

 

 

 

339 Views
6 REPLIES 6

Aureliannn_ROG
Customer Service Agent

Hi @Jonybtw ,

based on your issue, could you provide more details about the audio quality problem you are experiencing? 
Please confirm whether the Audio SDK in Armoury Crate has been updated to v3.01.19. 
Have you tried using the uninstall tool to remove the software and then reinstalling it? 
Have you adjusted the headphone's audio settings in Armoury Crate? Did the problem occur after an update? 
Please provide screenshots of the Armoury Crate update center page and logs for our reference. Thank you.
For log operation steps, please refer to Q5: What is App Diagnostics? (New Feature)
https://www.asus.com/support/FAQ/1043747/#a14
After recording the log, please upload it to the cloud, approve access, and PM me the link.
Additionally, kindly provide the product serial number too, thank you.

Hi, sorry for delays.

Could you provide more details about the audio quality problem you are experiencing?
The audio isn't just what it was before it sounds to "basic" it's hard to describe but as said before I didn't use any software from the drivers (SS3/SR3, Realtek Audio Console, DTS, etc...) neither any EQ's or Audio Enchancements, I just used the "Gaming" profile on Armoury Crate with the 7.1 button enabled on the headphones.

Please confirm whether the Audio SDK in Armoury Crate has been updated to v3.01.19
Yes, I think the Audio SDK it's in the v3.01.19 (check screenshot).

Have you tried using the uninstall tool to remove the software and then reinstalling it?
Yes, I've tried reinstalling Armoury Crate before the format with the tool.

Have you adjusted the headphone's audio settings in Armoury Crate?
Yes, I've tried to mess with Armoury Crate's settings.

Did the problem occur after an update?
I can't 100% tell as I'm not sure if it was due to the update or something else but the audio changed after the update.

Logs and SN on your PM.

AudioSDKVersion.png

UpdatePage1.png

UpdatePage2.png

UpdatePage3.png

    

 

Aureliannn_ROG
Customer Service Agent

Hi @Jonybtw ,
we have received your private message. 
We would like to inquire about the differences you have noticed in the audio after the update compared to before. 
For example, any issues like noise, popping sounds, or flat audio. 

If can, kindly provide the video demonstrating the sound issue.
Please note that the new version of the driver is designed to have smoother audio compared to the previous version. 
Thank you.

Hi @Aureliannn_ROG,
before the audio was clean and clear, now it's so flat and with highly noticeable reverb that I had to turn it off in Armoury Crate, I had popping sounds while experimenting with Audio Enchancements On.
In the video (PM) I'm using clips from old games, you can see the difference in quality and reverb when I pause the file, which wasn't as noticeable as before.
Regarding the driver, is it possible to use the previous one? Is there a problem you found with the log I sent? Do I format again?
I miss my old audio, please help.
Thank you.

 

Aureliannn_ROG
Customer Service Agent

Hi @Jonybtw ,

thank you for the information you've provided. 
We've passed your details on to our relevant backend team for analysis. 
Please be patient and wait for any updates or messages from us. 
Thank you.

Hi @Aureliannn_ROG, if you could check your PM's once you're available, thanks.