cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

How to make Aura, LiveDash & RYUO 240 on Maximus IX Hero in Windows 10 x64 v 1903

Nomad1977
Level 8
Who is too lazy to read that can immediately start from part III: LOL
Disclaimer - all of the following applies at your own risk. This "microman" cheked only my maximus IX hero!


aura not start
aura error
lighting service error
aura not work
livedash not work
asus maximus no led
how repair aura
aura windows 10 1903


--- Part I. My faith in Asus engineers.
I hope that technical experts also read this forum and sometime will correct those minor flaws that so much poison the impression of some of the best pieces of hardware in the world. You are at the forum helping people to solve specific problems, but there is another one, which is most likely seen by third-line technical support or architects, but which is most likely not given due attention. Or, it is already attached, judging by the fact that the old versions of Aura are now quite difficult to find))) However, it is this problem that already causes a negative effect on customers and spoils the impression of all products. But I am familiar with Asus for about 20 years and I can say that you have one of the most reliable iron in the world so far, even now, in our era of disposable handicrafts breaking the day after the warranty expires.

--- Part II. How it works.
I spent about a week to figure out how the Aura works - to understand why nothing works for me after installing Asus RYUO 240 and updating the software? In Google, there were a lot of reviews "aura does not work!", "Poorly done!", "I change to gigabit aorus!" and many attempts to repair any one aspect of breakdowns or the solution of one particular situation. But nowhere is there a more or less normal description of how it works and why it may not work. Having repaired my settings, I thought that this experience would be useful to someone else. But more to the point!

Asus has a "global" service ASUS COM Service (atkexComSvc.exe), which is something like a "software hub" on the motherboard. It is installed together with AI Suite, LiveDash, Aura, and, possibly, with another software. This is a "universal" service, which should be the highest possible version to support all functions. In Windows, its version is always 1.0.0.1, but in fact with each new iteration (for example, LiveDash was developed, AI Suite was updated) —this is a new service (new file) —this is evident from the changing creation dates and sizes. There is also LightingService (LightingService.exe) which directly controls the backlight, earlier (most likely) directly on the chip on the motherboard, and now, in new versions of Aura, via the “micro-HAL” software layer to control any hardware through its API. The RGB LED settings are read from "C:\Program Files (x86)\LightingService\LastProfile.xml", AIO OLED settings from "C:\Program Files (x86)\LightingService\OledLastProfile.xml". That is, now Asus can interface with Aura any device from any manufacturer, if it is possible to match their RGB LED capabilities via the "micro-HAL" API. I hope that my MSI GTX 1070 Gaming X 8G will also be one of them sometime, otherwise my hands will reach the soldering iron and RGB tapes :D:D:D Here I do not consider DIP and other services, since they are not directly related to Aura or LiveDash.

In the transition from the old architecture of ASUS COM Service to the new architecture, there is a common cause of Aura failures: it turns out that not completely removing the old version of Aura (the old LightingService or ASUS COM Service remains in the system), the new LightingService (ASUS COM Service) may not be installed - and we get an error when launching Aura "Aura stopped working" ... But even such options are possible when installing a new LightingService, "micro-HAL", read the old settings and will not be able to transfer them to the chip or will transfer incorrectly - then the chip in general stops responding to the settings and will need to install st. version (1.06.17), which (it seems) directly, bypassing the “micro-HAL”, writes settings to the chip.

That is, in fact, there are two problems:

A) Incorrect settings went into the chips and make it difficult to overwrite them with new settings.
B) When uninstalling Aura, atkexComSvc.exe is not deleted (or overwritten by another version) and when installing new versions, the corresponding service is not replaced with a new one and as a result we get a half working solution (for example, the old version Aura interface with ASUS COM Service of the old version) which, in general, yes, of course, does not work. This problem seems to be solved in Aura 1.07.66 - there all services are completely removed and installed completely.

Therefore, the process of "repair" if everything is really bad, then you need to start with "shamanic dances with a tambourine", so that the default settings (like from the store) are made on the motherboard - this is solved by flashing the BIOS, turning on/off in the BIOS LED ON/OFF and other. There are enough options on the forum. It is necessary for the board to start blinking like a tree — well, like when you brought it from the store. I was helped by the BIOS firmware with resetting the settings, turning the RGB on and off in the BIOS and installing it on a clean Windows with the Aura 1.06.17 BIOS turned off in the RGB BIOS. After installation, after 20 minutes, the default settings went to the chip, turning on the backlight myself and adjusting it to flicker as it was when I just bought the motherboard. Next, we put the software in a certain order and everything starts working, see part III.

--- Part III. How to fix Aura, walkthrough.
I only managed to completely reinstall Windows 10 Pro 1903. Asus Maximus IX Hero motherboard (+ wifi, + NZXT USB Hub, + OC Panel II, + AIO RYOU 240)
(AIO RYOU 240 is connected to the AIO_PUMP port on the motherboard and USB, the radiator fans are connected to the AIO) Firmware AIO has been updated to the latest version 1.00.07 from https://www.asus.com/Cooling/ROG-RYUO-240/HelpDesk_Download/
---
https://yadi.sk/i/bfOX57D_pVzYoQ
---
https://yadi.sk/i/iFBxLEBc_kyJpA
---
REMARK: when installing Aura version 1.07.66 in LiveDash, the display of indicators on the pump screen (CPU, Temp etc) does not work on my mobo - this has not been fixed yet. But they work with Aura version 1.0.7.57.

I set myself LiveDash 1.05.03, Aura 1.0.7.57 and AI Suite 3.00.28, in order to have the most complete functionality for my Asus Maximus IX Hero. Aura 1.0.7.57 was chosen because it and LiveDash 1.05.03 have the same version of the micro-HAL LightingService (just in case), but LiveDash was the first to be installed, because he has atkexComSvc.exe newer. The last install was AI Suite 3.00.28, after which the rest of the components were installed (parts such as KeyBot_II, ROGConnectPlus and others)
Programs that are not desirable to put:
Asus Ai Charger (ASUS_AiCharger_Win7-81-10_V10502) - it forcibly installs the old atkexComSvc.exe and the AI ​​Suite, LiveDash and Aura stop working


Step by Step:
--------------------------

0. Preparation.
A) Download all the drivers for the motherboard and video card from the site Asus, the latest versions of INTEL ME, IGFX, LAN from the site Intel.
---
https://yadi.sk/i/7G8osrSAr1cROw
---

B) For all archives, before unpacking, we put the checkbox "Unblock" in the properties - this will protect us from the bugs related to Windows security when installing drivers from unpacked archives.
---
https://yadi.sk/i/77SloS33CLQzBA
---
C) We stick the keyboard and mouse into any port except the pad where the KeyBotII port is located. If you plug into KeybotII, then Windows will reset the USB descriptor and the keyboard will not be found. You can plug the keyboard into the KeyBotII port after installing and turning on the KeyBotII program.

1. Connect display to MB HDMI (DP) out
2. Reflash BIOS (for Asus Maximus IX Hero - 1301)
3. Set the BIOS default settings, Aura LED = OFF, reboot, Aura LED = ON
4. Disconnect Internet
5. Install Windows
---
https://yadi.sk/i/rnzBy6nmpjQwUQ
---
6. Install drivers in the order as shown in the picture, after each installation - reboot.
---
https://yadi.sk/i/7G8osrSAr1cROw
---
https://yadi.sk/i/qSxZci2oF5IiEg
---
https://yadi.sk/i/veg2IIQ5EZnpYQ
---
https://yadi.sk/i/l6rjT3ZGdxINNw
---
https://yadi.sk/i/sTJF8_RFG5bjIw
---
https://yadi.sk/i/-h-BuYiy2rkEIg
---
https://yadi.sk/i/r7YSAz_TBGSiqg
---
https://yadi.sk/i/enozKiqM2dwUiQ
---
https://yadi.sk/i/UiRYyYD9mFAIxQ
---
https://yadi.sk/i/o-mSJNHroPMi0A
---
https://yadi.sk/i/B_h1upMR6_zRVA
---
https://yadi.sk/i/zQKSMgm7SeymmA
---
7. Connect display to videocard
8. Install audio, reboot
---
https://yadi.sk/i/eNM1jIiX15YYIQ
---
https://yadi.sk/i/g_hsDE4AUU4EuA
---
https://yadi.sk/i/ntZlSUQOxwDTuQ
---
9. Install C++, reboot
https://yadi.sk/i/H4bvteluAS9uEw
10 Connect Internet
11. Install Videocard
---
https://yadi.sk/i/3U15MWPEh1C0XQ
---
https://yadi.sk/i/qDptcGircMZRJQ
---
https://yadi.sk/i/RlH_aGCqOw4o2A
---
https://yadi.sk/i/g5tMHAz7sgrqJg
---
https://yadi.sk/i/gxuegMN-XnOsDQ
---
https://yadi.sk/i/ocgioEXCv2N2Ww
---
https://yadi.sk/i/epxB2pby104FAw
---
12. Windows update, reboot (this is not a typo). Go to the "Windows Defender", disable everything, including the firewall.
---
https://yadi.sk/i/V8QPDAo3059ceg
---
https://yadi.sk/i/1uS3DQazNO2iyg
---
https://yadi.sk/i/QOKJ0bBWCjOs6w
---
Hint )
https://yadi.sk/i/INM2XUGkAttvLA
---
13. Installing LiveDash 1.05.03, rebooting, checking that LiveDash is working
---
https://yadi.sk/i/MDkkOivKfOxiDQ
---
https://yadi.sk/i/8cltkAWEFZVDdA
---
https://yadi.sk/i/NPe2rYBQyIVkdw
---
14.1. Installing Aura 1.0.7.57, rebooting, checking that LiveDash is working and Aura crashes
---
https://yadi.sk/i/zmYDQ8JoX2gvOg
---
https://yadi.sk/i/91JibbKqMfdN1Q
---
https://yadi.sk/i/iWRXuio4STK6dw
---
https://yadi.sk/i/2KqhM-cGYVGhGg
---
14.2. In the Control Panel, delete AURA Service, then delete the folder "C:\Program Files (x86)\LightingService\", DO NOT OVERLOAD!
---
https://yadi.sk/i/25ytKWS9hgVJNA
---
https://yadi.sk/i/AKHGyc1G8wmkAw
---
14.3. Reinstall *** \13_SW_LiveDash_WEB_W10_64_VER10503_20190517R\LightingService\AuraServiceSetup.exe
https://yadi.sk/i/Unl1o210O6neYA

14.4. Reboot. The first sign that the services began to interact with the motherboard is that the board freezes in one color and after a reboot everything is out of sync. This means Aura switches to the default mode.

14.5. We are waiting for half a minute after the reboot, run Aura - Bingo! Everything works!, We configure any one scheme, I did a color cycle and then slowly blinking in zones. Then run LiveDash - it works!
---
https://yadi.sk/i/40gU_9loBJ5f8Q
---
https://yadi.sk/i/RN06yUtEMJYS0g
---
https://yadi.sk/i/89fbk87h2rLqog
---
https://yadi.sk/i/558hB8st9B_WvQ
---
15. Install AI Suite
---
https://yadi.sk/i/GkoNzzKBbpXF_Q
---
https://yadi.sk/i/usKXkqAM67MkIA
---
16. Set up Fan Expert, then edit the speed of the pump and fans for comfortable work, enable windows defender and firewall.
The rest of the programs are optional. I myself also put ASUS_ROGConnectPlus (because there is OC Panel II)
---
https://yadi.sk/i/ozteUORatys8zA
---
https://yadi.sk/i/2BIxx4AGIw6S4A
---
https://yadi.sk/i/FSgFJtflTankKA
---
https://yadi.sk/i/deU_rSK-4XsbTw
---
Result:
80862
80863
1,295 Views
12 REPLIES 12

MrAgapiGC
Level 13
is nice and many. i make also that also work. i did was clean install, load las bios, install main drvers, load last aura. load dash and was working. there still have a bug but is working nice work !

But yes. these as to be a pain free operation. in fact has to be fix. i spend 2 weeks working with the code and check that where the errors. and most are that all asus apps do aura operation, so it can be control independent. asus has to unified these soon. live dash install aura. aura install aura. armory install aura and has more control tham the rest of the other apps.

Live dash has to have a asus users instaler and a for non asus instaler. since live dash is the same app and how it works as the one some board includes. but is working.

80876
Learn, Play Enjoy! We help and collaborate, NOT complain!

Nomad1977 wrote:
Nice Wallpapers )
https://rog.asus.com/media/1557484651397.png ?


yep that is the one.
Learn, Play Enjoy! We help and collaborate, NOT complain!

Gallus
Level 7
I came here looking to see how to fix my "Asus Aura has stopped working" issues for my ROG Maximus XI Extreme, and seeing this thread I am absolutely terrified....

I'm never going to get it working 😞

Gallus wrote:
I came here looking to see how to fix my "Asus Aura has stopped working" issues for my ROG Maximus XI Extreme, and seeing this thread I am absolutely terrified....

I'm never going to get it working 😞


In my case is working. these what i did. reflash the bios. (last version) CSM disable. uefi, clear certificate (do not load it) install windows 1903, load all oem last drivers. load last aura and aisuite 51 and then load the beta live dash. since the only WAY to use the 240aio is with aisuite (yea ) and use the aio as a normal aio, pump to aio port, and fans on a spliter to the cpu fan. that is THE ONLY WAY to use the dash.

unless there is another way. please post. since i try all. aside these, is the ONLY way to use the dash and control the all

cause these DOES NOT EXIST

80900

And these is what does and after seeing a lot of data is the reality

80901
Learn, Play Enjoy! We help and collaborate, NOT complain!

MrAgapiGC wrote:
In my case is working. these what i did. reflash the bios. (last version) CSM disable. uefi, clear certificate (do not load it) install windows 1903, load all oem last drivers. load last aura and aisuite 51 and then load the beta live dash. since the only WAY to use the 240aio is with aisuite (yea ) and use the aio as a normal aio, pump to aio port, and fans on a spliter to the cpu fan. that is THE ONLY WAY to use the dash.

unless there is another way. please post. since i try all. aside these, is the ONLY way to use the dash and control the all

cause these DOES NOT EXIST

80900

And these is what does and after seeing a lot of data is the reality

80901


None of your advice helped, nor has any other guide on this forum. Aura Sync / live dash do not work for me at all.

Gallus wrote:
None of your advice helped, nor has any other guide on this forum. Aura Sync / live dash do not work for me at all.


hit me on ROG discord. same name
Learn, Play Enjoy! We help and collaborate, NOT complain!

Hey, thanks for the research and the step by step how to. I followed your guide and it worked for me until I downloaded and installed (from asus) SATA ver. 17.05.0.1017 that has Intel Rapid Storage technology driver, Intel (R) Rapid Storage Technology Driver Software ver. 17.5.0.1017, and Intel (R) AHCI/RAID drv v. 17.5.0.1017. After I did that my aura defaults to red every time the computer is rebooted or turned on and my profiles for GPU Tweek II for overclocking disappear and have to be reentered. I really don't want to do another fresh install just to make everything work again. Would you happen to have any ideas how to fix it from here? Thanks

MrAgapiGC wrote:
In my case is working. these what i did. reflash the bios. (last version) CSM disable. uefi, clear certificate (do not load it) install windows 1903, load all oem last drivers. load last aura and aisuite 51 and then load the beta live dash. since the only WAY to use the 240aio is with aisuite (yea ) and use the aio as a normal aio, pump to aio port, and fans on a spliter to the cpu fan. that is THE ONLY WAY to use the dash.

unless there is another way. please post. since i try all. aside these, is the ONLY way to use the dash and control the all

cause these DOES NOT EXIST

80900

And these is what does and after seeing a lot of data is the reality

80901


===============================

LiveDash in this picture

80918

if Mobo has different LiveDash oled display as this

80919

If oled only AIO, then LiveDash only as "AIO"