cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

AURA SYNC 1.07.35 [Report any issues here]

MasterC
Community Admin
Community Admin
Aura Sync version 1.07.35 is now available.
Download here:
https://www.asus.com/campaign/aura/au/download.html

Release notes:
- Improved support for RTX graphics cards
- Implemented the option to disable in-game lighting effects for Call of Duty Black Ops 4
- ROG Delta headset auto-sync disabled in Aura - no longer necessary to unsync before loading Armoury II.
- Conflict with LiveDash resolved
- Fixed security vulnerabilities

If you experienced installation issues previously, please follow the procedure below:
- Make sure you have updated the firmware for your keyboard & mouse using Armoury.
- Right-click on Setup (not AsusSetup), then Run as administrator to uninstall the old version and remove all cached data.
- Reboot PC.
- Right-click on Setup, Run as administrator to install 1.07.35.
- Reboot PC.
- Right-click on the Aura shortcut icon, Run as administrator to open the Aura application.
- If devices are not showing in the Aura UI, hit the refresh icon.

If you need to report any issues after installing 1.07.35, please remember to mention the following to make debugging faster:
1. The BIOS/firmware version for your hardware.
2. The AURA SYNC products you own and any other 3rd-party lighting software.
3. If a power cycle has made any difference. (Shutdown, power off, unplug power cable for a minute)
4. If you have tried reinstalling Aura or Windows already.
5. Do you have Aura for Graphics Cards installed also. (Please uninstall)
6. Windows Edition, Version, and OS build.
7. If the same issue was present in the previous version(s).
8. State clearly the issue(s) you are experiencing.
Please Include a screenshot of the Aura UI, and any other pictures if applicable.
_____________________________________________________________
FPS, Racing, and VR Gamer / Tech Enthusiast / ROG Admin
870 Views
470 REPLIES 470

slamscaper wrote:
Okay so while AURA has always been buggy, it did at least run on my system until now. The day before yesterday, MS released three updates, one of which was a security update to mitigate a RAD loophole found by Russian hackers, so I'd say it's a very important update. But after installing all three updates, which I'll provide a screenshot of, AURA stopped working immediately. I noticed because my DRAM was blinking orange. I tried launching it but got the error "your administrator has blocked this program."

This was strange seeing as I'm the admin of my system and my network. So I did what anyone with experience would do. I wiped all traces of AURA and installed the latest version. But now it just crashes with a general error saying "AURA.exe closed unexpectedly." Restarting the "lightingcontrol" service does nothing. I troubleshooted for about an hour and a half but NOTHING I do will get it running now, on a system where it ran perfectly before. The only thing I haven't done is uninstalling the updates, because I don't feel that is a solution I can live with.

So far, I have yet to hear if others are having this same issue. I really need to find out if this is isolated, because if it is, I will continue to troubleshoot because I'll know it's a bug related to what's on my own system and not a bug in the code of AURA or Windows updates. Perhaps AURA needs updated for the new security update, which I read did affect how windows interacts with services. This needs to be checked. Here are the updates that broke AURA for me.

I tried to create a thread about this but I kept getting the "access denied" error. So all I can do is post it here.

80992


I got same situation with X570-F
before I read this discussion, I thought it is a hardware failure
I try to reinstall the win10, the problem solved TEMPORARY
after several reboot it comes again
I never thought It could be windows update problem
I have tried to uninstall the update "KB4507453" & "KB4506991" but doesn't work
the KB4509096 cannot be removed and I tired to install OS 3rd times
so I just waiting for software update...
BTW corsair link is also down with aura service, it would be same problem

The BIOS/firmware version for your hardware.
1.7.66 and tred 1.7.35

2. The AURA SYNC products you own and any other 3rd-party lighting software.
Asus spatha, Asus Rampage 6, Crosair fans and lighting but those are turned off

3. If a power cycle has made any difference. (Shutdown, power off, unplug power cable for a minute)
Power cylce does nothing

4. If you have tried reinstalling Aura or Windows already.
Done both multiple times. I can get earlier versions of 1.3.xx and 1.4.xx, they work fine, come right just no customization available. I can turn them on or off in default.

5. Do you have Aura for Graphics Cards installed also. (Please uninstall)
None
6. Windows Edition, Version, and OS build.
Windows 10 Pro - build 1903 - 18362.239
7. If the same issue was present in the previous version(s).
Last 6 versions
8. State clearly the issue(s) you are experiencing.
Please Include a screenshot of the Aura UI, and any other pictures if applicable.
I have read many of these forum posts. I have:
- uninstall all my asus and corsair software, completely

- Ran Revo and CCleaner and Asus Aura uninstaller, multiple times
- Installed an earlier version and tried to update, nothing happens.
- Try to start up Aura when computer starts using Run as Administarter which I did the same for installing it.
- Tried installing it on a drifferent drive
- Complete fresh install, only MB (no live dash) and no asus loaded.

All basiically leaves me sometimes, nothing coming up at all, some there there is a different program interfering and the always fun I don't have admin permisions.

Nothing works and I'm done with it. So good luck . My 24 computers coming in end of next month will not have Asus Aura on it and may have gigabyte MB / GPU and maybe eVGA. I will use Corsair RAM and lighting service.

Thanks admin for doing pretty much no easy installs or fixes for us. I wish you had a vanilla install. No RAM, no GPU, no SSDs for RGB. Just moherboard and the headers.
Panteks Enthoo Elite / Asus x299 Rampage VI Extreme / Intel I9-7900X / Corsair Dominator RGB 3200MHz

MSI GTX 1080 TI / 2x Intel 900p / Samsung 970 Pro 512GB

Samsung 850 PRO 512GB / Western Digital Gold 8TB HD

Corsair AX 1200i / Corsair Platinum K95 / Asus Chakram

Acer XB321HK 4k, IPS, G-sync Monitor / Water Cooled / Asus G571JT Laptop

SentineL_VDXi wrote:
I could finally make it work with this step by step BUT I had to install version 1.06.17
Also I must clarify that if I want to make use of this version without having the AuraSync Service issue again, I cannot install LiveDash (Which REALLY REALLY S*CKS).


This unfortunately doesn't work for me.. along with the other dozen uninstall/registry clean procedures I've tried.

Zeroed85
Level 8
I have one of the new ROG Swift PG349Q ultrawide's with an Aura sync-able ROG logo at the back that works over USB from the monitor. The monitor shows as Display in the Aura software but the connection is constantly being lost. I'm forced to terminate the Lighting service from Task Manager and re-open Aura. When I re-open Aura all of the previous lighting effects including the stored sync at shutdown effects are reset to default and I have to click the add Display button to reconnect the ROG display again. I think waking the machine from sleep can cause the disconnection but otherwise it appears to just happen randomly.

sh000kz
Level 8
1. The BIOS/firmware version for your hardware.
Maximus XI Extrme Version 1105

2. The AURA SYNC products you own and any other 3rd-party lighting software.
Maximus XI extreme, rog horus rgb keyboard, rog spatha mouse, ddr4 trident ram

3. If a power cycle has made any difference. (Shutdown, power off, unplug power cable for a minute)
no

4. If you have tried reinstalling Aura or Windows already.
yes both, try to use ccleaner and revo uninstaller (lol reinstall os because of a crapy software) this include the few rgb led setups for patriot and others and the lightning service

5. Do you have Aura for Graphics Cards installed also. (Please uninstall)
no

6. Windows Edition, Version, and OS build.
windows 10 1903

7. If the same issue was present in the previous version(s).
yes

8. State clearly the issue(s) you are experiencing.
aura sync can not start because of auraservice is not available

i try aura sync version from Version : 1.06.17 to Version : 1.07.71 i have reflashed my bios to be sure to update the rgb firmware
multiple reinstall windows 10, with driver for chipset and co, without chipset and co but still not able to start aura sync, sometimes aura sync start (only 2 times) but in this case aura sync only find the trident ddr rgb leds...and yes i try to disable and enable the leds in bios with s4+s5 state and apm
Rules are made to be brake
Some Pics of my RIG https://abload.de/gallery.php?key=kQVMUtOc

V1lle
Level 7
If you need to report any issues after installing 1.07.35, please remember to mention the following to make debugging faster:

1. The BIOS/firmware version for your hardware.
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 1802, 18/01/2019

2. The AURA SYNC products you own and any other 3rd-party lighting software.
ROG STRIX Z370-F GAMING
G.Skill Trident Z RGB, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V

3. If a power cycle has made any difference. (Shutdown, power off, unplug power cable for a minute)
No

4. If you have tried reinstalling Aura or Windows already.
Yes

5. Do you have Aura for Graphics Cards installed also. (Please uninstall)
No

6. Windows Edition, Version, and OS build.
Windows 10 Pro Build 17763

7. If the same issue was present in the previous version(s).
Yes

8. State clearly the issue(s) you are experiencing.
Asus LightingService prevents CPU to drop clock speed and to enter sleep mode when idling if set to anything else but "static" mode. When I switch back to "static" mode the CPU clock drops down where it should be when idling and computer can now be entered to sleep mode.

Please Include a screenshot of the Aura UI, and any other pictures if applicable.

V1lle wrote:
If you need to report any issues after installing 1.07.35, please remember to mention the following to make debugging faster:

1. The BIOS/firmware version for your hardware.
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 1802, 18/01/2019

2. The AURA SYNC products you own and any other 3rd-party lighting software.
ROG STRIX Z370-F GAMING
G.Skill Trident Z RGB, DDR4 3200MHz, CL16, 1.35V

3. If a power cycle has made any difference. (Shutdown, power off, unplug power cable for a minute)
No

4. If you have tried reinstalling Aura or Windows already.
Yes

5. Do you have Aura for Graphics Cards installed also. (Please uninstall)
No

6. Windows Edition, Version, and OS build.
Windows 10 Pro Build 17763

7. If the same issue was present in the previous version(s).
Yes

8. State clearly the issue(s) you are experiencing.
Asus LightingService prevents CPU to drop clock speed and to enter sleep mode when idling if set to anything else but "static" mode. When I switch back to "static" mode the CPU clock drops down where it should be when idling and computer can now be entered to sleep mode.

Please Include a screenshot of the Aura UI, and any other pictures if applicable.


I have found 2 things about the lighting service. If it is not enabling you need to restart the service and it will lower your cpu utilization to almost nothing like it should be. AND if you use rainbow or other color controls it will raise your cpu utilization to what you are seeing. I think it's a bug when you use other color patterns. If you set that to "color cycle" and not any other setting it will also go to almost 0 utilization like it should for all colors. I think it's buggy software that is not optimized.

Try changing everything to "color cycle" and see what happens to your utilization. It will drop. I have mentioned this 1000 times. It's a black hole out there.
InWin 909 Silver RGB build
i9-10900k
ROG Maximus XII Apex
ROG Matrix 2080 ti
Gskill Trident Royal 4400 16g

Everything overclocked and love it.
ROG Awesomeness !!!!

DarthLoloX
Level 8
The problem is completely unchanged with the new 1.07.71 from my side, and I tried everything to make it work.
I am a big fan of ROG brand, completely happy with ROG hardware, but the Software is a catastrophe with Aura/Amoury.
We (unlucky customers) are paying for Aura compatible hardware, and nothing change, the issues post are growing in the forum... How much time will we wait?
iCue is working like a charm in the ROG motherboards, but not Aura... I don't know if I should cry or laugh.

denisgcarvalho
Level 7
How to solve high consumption of aura sync?
I am using version 1.07.71.
81205
ROG MAXIMUS Z690 HERO + 12900K + XPG 32GB RAM DDR5 6000CL40 + RTX 3080 GALAX HOF + ROG RYUJIN II 360 + LIAN LI XL + CORSAIR HX1000i + M2 SAMSUNG 980 PRO 1TB + M2 SAMSUNG 980 PRO 1TB + SSD SEAGATE 1TB. 😉

I'm assuming there's supposed to be an aura service entry in the services management console, but I don't see one, even after doing a clean install using instructions from another thread and using the cleaner. Is there a way to manually install the service?