cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

AURA 1.05.28 & 1.05.32.02 [Report all issues in this thread]

AkaNe0
Level 10
A new version of AURA software is now available.

DOWNLOAD AURA v1.05.32.02 Beta

DOWNLOAD AURA v1.05.28

Read the FAQ

Changelog for v1.05.28:

  • Corsair memory kit "CMR" 2x8GB are now detected
  • Fix stability issues
  • Fix occasional high CPU loading issues
  • Adjust effects settings
  • Fix task bar issue
  • Fix issue with Windows 10 Fall Creators Update
  • Add support for Fusion 500 Headset

Side note
->For X99 chipset motherboards: to enable DRAM LEDs control, please go to BIOS / Ai Tweaker (or Extreme Tweaker) /DRAM Timing Control / DRAM SPD Write : Enabled
-> For Corsair Memory, due to hardware compatibility limitation, the Breathe and Color Cycle effect do not light on.
-> For the addressable LED, the limit is set at 60 LEDs. We are working on increasing this limit for future version.

Having issues?
Before reporting, make sure to follow the below steps:
-> Have the latest BIOS for your motherboard.
-> Have the latest drivers and firmware installed for all your AURA Sync products.
-> Uninstall previous version of AURA through the Control Panel and reboot your system.

If you are still having problems with installing Aura, follow those steps:

1. Uninstall Aura through the control panel
2. Run Aura Cleaner tool available here
3. Shut down your computer completely (from the PSU / power plug).
4. Download the latest version of AURA available.
5. Unzip the zip file, right click on the “Setup” and under Properties\Compatibility, select “Run as administrator”. Apply and close Properties window.
6. Run "Setup" and reboot your system.

To report an issue
Please provide a detail description of your problem and your system specs, including:
Motherboard:
BIOS version:
Processor:
OS:
Memory kit:
Graphics card:
Mouse:
Keyboard:
Cooling solution:
Aura version:

Know issues:
1. Z170-Pro Gaming AURA users have problem with AURA UI being transparent.
2. Claymore flickering in breathing mode every 2 min
3. CPU usage / crash for some system configuration
And don't forget, Keep pushing it !
388 Views
386 REPLIES 386

Greetings all! I am new to the forum

So I've looked up several videos and that's how I came to realize that my 32GB kit of Trident Z RGB isn't working properly with Aura. I haven't tried the G Skill software whatsoever.

Problem 1 The lighting sequence for rainbow is out of order and out of sync. The sequence goes in this order DIMM B1-B2-A1-A2. If it were in order, it would be A1-A2-B1-B2. I've tried re-ordering the sticks and the exact same problem keeps occurring.

Problem 2 Without Aura software installed and if the RAM sticks are in descending order (10-09-08-07), the rainbow effect works in perfect sync with the motherboard upon booting the PC. However, after about 8-9 cycles, it starts to get out of sync and just looks like a bunch of unicorn vomit.

It's only after the Aura software is installed that the DIMM sequence executes incorrectly.

Problem 3 Comet, Flash and Dash, Glowing Yoyo, Starry-Night effects don't work the same way I see them working on other people's builds on YouTube. The effects go from motherboard to ram sticks, but instead of lighting up each ram stick individually, it lights them up all at the same time.


I'm not sure what to do at this point. Please help?

Motherboard: ROG Strix Z370E (Upgrading to Maximus X Hero soon)
BIOS version: 0606
Processor: Intel i7 8700k
OS: Windows 10 FC
Memory kit: F4-3200C16Q-32GTZR
Graphics card: EVGA GTX 1080 FTW
Mouse: SteelSeries Rival 310
Keyboard: Corsair RGB Straffe RGB
Cooling solution: Corsair H115i
Aura version: 1.05.28

(I've installed the latest version (1.05.28) of Aura. I've tried uninstalling it through control panel. I've used the AuraCleaner utility. I've shut down the pc, pulled the power cord for 10 minutes. Re-installed the Aura software. Turn on SPD Write in the BIOS.)

varnavas wrote:
the issue still there with version 28 the program start but is not full no background no nothing only the modes can select
with version 32 the motherboard does not show on the app


Same issue here. The .28 version still crashes but the .32 beta version will start and see the memory modules but no motherboard. I've also installed all drivers of the motherboard including chipset, Intel ME and RST. I've tried disabling and reenabling the RGB light in UEFI BIOS but the Aura application still does not detect the motherboard.

Motherboard: Prime Z370-A
BIOS version: 0606
Processor: Intel i5-8600k
OS: Windows 10 1709 (Fall Creators Update)
Memory kit: G.Skill Trident Z 8Gbx2 DDR4-3000Mhz CL16
Graphics card: EVGA GTX 1070 SC-GAMING
Aura version: 1.05.32 (beta)

Hello,

Im reporting multiple problems with my RGB on ROG STRIX Z370-F. First of all, i dont know when my problems start (i bought CASE with window 3 weeks ago) but i thing it happens after installing of AURA Software and experimenting with it.

1) RGB on motherboard didnt work at all (sometimes short after start show up some effect like rainbow)
2) If I experiment with unplugging power supply It sometimes work couple minutes, then it stuck at some point of raibow effect and after couple of minits RGB didnt work again like in point 1
3) I tried 2times fix with battery removal, it helps pretty same like point 2 for just couple of minutes. Its really HORRIBLE placement battery under GPU.
4) If I have installed Aura software it sometimes detect my MB sometimes not. Unplug power supply sometimes work but it helps afain only for a limited time a RGB again didnt work.

Im pretty hopeless right now. I spend like 15 hour experimenting, trying all "fixes" on this page. Logitech software uninstall. Aura uninstall. Still same. I tried even RGB reflesh, but it sad it didnt detect my motherboard.

EDIT1: can you provide me working aura update? I get this after executing it :

ASUS Aura update tool
Loading Aura FW... File size incorrect (4294967295 bytes).


Motherboard: ROG STRIX Z370-F
BIOS version: 0606
Processor: Intel i5-8600k
OS: Windows 10 1709 (Fall Creators Update)
Memory kit: Kingston HyperX Fury 2x8GB
Graphics card: Gigabyte GTX 980Ti Windforce
Aura version: 1.05.32 (beta)
Logitech mouse G502 and Logitech keybord G610 (Logitech software)

lexa47 wrote:
Hello,

Im reporting multiple problems with my RGB on ROG STRIX Z370-F. First of all, i dont know when my problems start (i bought CASE with window 3 weeks ago) but i thing it happens after installing of AURA Software and experimenting with it.

1) RGB on motherboard didnt work at all (sometimes short after start show up some effect like rainbow)
2) If I experiment with unplugging power supply It sometimes work couple minutes, then it stuck at some point of raibow effect and after couple of minits RGB didnt work again like in point 1
3) I tried 2times fix with battery removal, it helps pretty same like point 2 for just couple of minutes. Its really HORRIBLE placement battery under GPU.
4) If I have installed Aura software it sometimes detect my MB sometimes not. Unplug power supply sometimes work but it helps afain only for a limited time a RGB again didnt work.

Im pretty hopeless right now. I spend like 15 hour experimenting, trying all "fixes" on this page. Logitech software uninstall. Aura uninstall. Still same. I tried even RGB reflesh, but it sad it didnt detect my motherboard.

EDIT1: can you provide me working aura update? I get this after executing it :

ASUS Aura update tool
Loading Aura FW... File size incorrect (4294967295 bytes).


Motherboard: ROG STRIX Z370-F
BIOS version: 0606
Processor: Intel i5-8600k
OS: Windows 10 1709 (Fall Creators Update)
Memory kit: Kingston HyperX Fury 2x8GB
Graphics card: Gigabyte GTX 980Ti Windforce
Aura version: 1.05.32 (beta)
Logitech mouse G502 and Logitech keybord G610 (Logitech software)


1. Uninstall AURA.
2. Run AURA CC Cleaner
3. Reinstall AURA.

Does lighting problem occur with other effects, or only Rainbow?
Do you do anything particular for it to crash?

Please add some screenshot of your Aura UI + system if possible.

BenDeng wrote:
Same issue here. The .28 version still crashes but the .32 beta version will start and see the memory modules but no motherboard. I've also installed all drivers of the motherboard including chipset, Intel ME and RST. I've tried disabling and reenabling the RGB light in UEFI BIOS but the Aura application still does not detect the motherboard.

Motherboard: Prime Z370-A
BIOS version: 0606
Processor: Intel i5-8600k
OS: Windows 10 1709 (Fall Creators Update)
Memory kit: G.Skill Trident Z 8Gbx2 DDR4-3000Mhz CL16
Graphics card: EVGA GTX 1070 SC-GAMING
Aura version: 1.05.32 (beta)

Does your motherboard was detected with the 1.05.28 version?

c-attack wrote:
You are advising him to give up his keyboard and CPU cooler controls in exchange for motherboard lighting? Not the choice I would make. I have all three installed as well and it is Aura churning away in the Task Manager at 20% CPU usage and ultimately crashing. Given the amount of difficulty to get this program working stable long term, it seems strange to forgo some basic on/off single color patterns in BIOS settings. That is the most disappointing thing about this new Z370 Code X - to be a slave to whims of Aura or face perpetual rainbows. Very strange to have this on the older Gen 2 X99 boards and then not on high end Z370 models of equal cost.


Right now having another software causing conflict is my theory. To know if it's correct or no, I need people to try to unsinstall their app and try Aura alone to see if it fix the issue. Then the Corsair, Logitech.. software can be reinstall. This will help us to understand what is the root cause and find a fix for it.

DCastillo wrote:
Greetings all! I am new to the forum

So I've looked up several videos and that's how I came to realize that my 32GB kit of Trident Z RGB isn't working properly with Aura. I haven't tried the G Skill software whatsoever.

Problem 1 The lighting sequence for rainbow is out of order and out of sync. The sequence goes in this order DIMM B1-B2-A1-A2. If it were in order, it would be A1-A2-B1-B2. I've tried re-ordering the sticks and the exact same problem keeps occurring.

Problem 2 Without Aura software installed and if the RAM sticks are in descending order (10-09-08-07), the rainbow effect works in perfect sync with the motherboard upon booting the PC. However, after about 8-9 cycles, it starts to get out of sync and just looks like a bunch of unicorn vomit.

It's only after the Aura software is installed that the DIMM sequence executes incorrectly.

Problem 3 Comet, Flash and Dash, Glowing Yoyo, Starry-Night effects don't work the same way I see them working on other people's builds on YouTube. The effects go from motherboard to ram sticks, but instead of lighting up each ram stick individually, it lights them up all at the same time.


I'm not sure what to do at this point. Please help?

Motherboard: ROG Strix Z370E (Upgrading to Maximus X Hero soon)
BIOS version: 0606
Processor: Intel i7 8700k
OS: Windows 10 FC
Memory kit: F4-3200C16Q-32GTZR
Graphics card: EVGA GTX 1080 FTW
Mouse: SteelSeries Rival 310
Keyboard: Corsair RGB Straffe RGB
Cooling solution: Corsair H115i
Aura version: 1.05.28

(I've installed the latest version (1.05.28) of Aura. I've tried uninstalling it through control panel. I've used the AuraCleaner utility. I've shut down the pc, pulled the power cord for 10 minutes. Re-installed the Aura software. Turn on SPD Write in the BIOS.)


Are you able to provide a video showing the effect you apply (show your desktop and Aura), and showing your computer?
And don't forget, Keep pushing it !

I have an AMD Wraith Max CPU cooler on my Ryzen 7 1800X and Asus Crosshair VI Extreme mobo. For some reason the RGB light ring on the Wraith is always a different color than the motherboard lights. Is it supposed to be like this or is it a bug? I see no option to make it the same color as the motherboard lights. It's really annoying me.

Riekopo wrote:
I have an AMD Wraith Max CPU cooler on my Ryzen 7 1800X and Asus Crosshair VI Extreme mobo. For some reason the RGB light ring on the Wraith is always a different color than the motherboard lights. Is it supposed to be like this or is it a bug? I see no option to make it the same color as the motherboard lights. It's really annoying me.


You probably need to calibrate the fan. To do so, go to the settings tab -> RGB header -> Calibrate -> Select the RGB header where you have the fan plug and follow the instructions.

Beto556 wrote:
I have Rampage VI Extreme + 7900x + 64gb GSkill RGB + GSkill LED Software

Coincidentally I installed today (first time) the beta of AURA (1.05.32.02).

It's working perfectly but before, I took some care:

1- Check the BIOS if the LEDs are enabled. I don't have LED strip but my setup is:

a) BIOS/ADVANCED/Rog Effects = ON
b) BIOS/ADVANCED/ONBOARD DEVICE CONFIGURATION/RGB LIGHTING SYSTEM
- When sys is on = ON
- when sys is sleep = OFF

2. Uninstall the program GSkill MEM LED and then pass CCleaner (if you had already installed the old version of AURA may be that the problem. Even doing all the procedures to delete files, directories and services nothing else worked right).

I had to do a fresh install of my WIN10

3- Install AURA with administrator privileges (after running with the same privileges)

Note: Even the motherboard LEDs working synchronized, the program does not let me disable the LEDs on the motherboard (the button is not lit in the program)

I hope I've helped


Thanks for sharing your experience and steps.
And don't forget, Keep pushing it !

Tried installing Aura for the first time on my new comp, and it doesn't work. When I try to open as admin, it just brings me to a doctor dump page: https://drdump.com/UploadedReport.aspx?DumpID=19854150&SecondVisit=1

says:

Report information
Manufacturer Manufacturer01
Application name AURA for X99 series
Application version 0.0.0.0
Problem state Bug unassigned
Problem 344383
Dump group 958945
Dump 19854150

WARNING: Following frames may be wrong.
aura+0xcbac
aura+0x6c1f3
aura+0x66051
aura+0x25fa4
aura+0x2a176
aura+0x24d22
aura+0x89d0c
aura+0x9eca4

Motherboard: MSI Z270-A Pro ATX
GFX: EVGA GeForce® GTX 1060 Superclocked 6GB GDDR5
CPU: Intel i7-7700K
RAM: 16GB
OS: Windows 10 Home
Aura version: 1.05.28

Any ideas?

Sheriff_K wrote:
Tried installing Aura for the first time on my new comp, and it doesn't work. When I try to open as admin, it just brings me to a doctor dump page: https://drdump.com/UploadedReport.aspx?DumpID=19854150&SecondVisit=1

Motherboard: MSI Z270-A Pro ATX
GFX: EVGA GeForce® GTX 1060 Superclocked 6GB GDDR5
CPU: Intel i7-7700K
RAM: 16GB
OS: Windows 10 Home
Aura version: 1.05.28

Any ideas?


Which AURA devices do you have on your computer?
And don't forget, Keep pushing it !

AkaNe@Asus wrote:
Which AURA devices do you have on your computer?


What do you mean? I have AZZA Hurricane RGB Fans, if that's what you mean. Or do I need something else to use Aura?

So, I took everything apart and removed the plastic shroud to ensure the RGB light was plugged in....it was. Put everything back together and still the same...no RGB light on the MB and it is greyed out in the Aura software. I guess I'll try rolling back the BIOS to the previous one next - maybe that will help??