cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Armoury crate v4.2.5.0 [report here if any issues]

MasterC
Community Admin
Community Admin
A new major update is being rolled out. There are several improvement and new features, many of the issues reported have also been fixed.

Suggest to uninstall Aura Sync software if already installed.

Armoury Crate v4.2.5

Core Service Updates:
Armoury Crate Service v4.2.5
Armoury Crate Lite Service v4.2.8
ROG Live Service v1.2.18.0
AURA Service (Lighting service) v3.05.18
AuraLayerManager(AURA lighting effect add-on) V0.0.18

New Features
Added AniMe Matrix Editor multi-device support
Added FanXpert feature for Motherboard device type
Added "ROG CITATEL XV" direct link to "Recommended"
Compatibility for Windows 11

Bug Fixes & Enhancements:
Fixed system suspend/resume lighting effect frozen issue
Fixed Dashboard CPU usage bug
Fixed low frequency service crash issue
Fieed G-Skill DRAM Aura Sync issue
Fixed Bluetooth headset connection bug
Optimized component update process & Fix update failed issues
Enhanced GUI layout and UI interactive behavior

Newly Supported Models:
[Mouse] TUF GAMING MOUSE X KIMETSU NO YAIBA
[Headset] TUF GAMING H1 WIRELESS
[Webcam] ROG EYE S

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To update to the latest version of Armoury Crate, reboot and the update will run in the background automatically (do not open Armoury Crate for 10-15 minutes, and plug in the power for notebooks).

Before reporting issues, please make sure you have the latest software and firmware.
Be clear about the key issue. Mark/edit posts which are no longer relevant, tracking multiple posts in several pages not only takes time but the issue becomes unclear.

When reporting a new issue, include the following info:
1. Clear description of your issue
2. PC / Laptop
3. Aura Sync products
4. 3rd-party peripheral, audio, or lighting software
5. Wired / wireless connection
6. Reinstalled Windows?
7. Windows version & build
8. Previous version of firmware or software that worked as expected
9. Any screenshots of the issue
10. Use our log collection function: Settings=>About=>App diagnostics
Please provide a log, it's much easier to provide fixes if we can replicate as accurately as possible.

NEW - When your issue has already been reported
To make reporting easier for you, if you see another member post the same issue you are experiencing:
1. Simply reply and add your name at the bottom of the post. (If someone else has already replied, then reply to that post and add your name to the list)
2. Record and generate a log.
3. Private message me and include the following:
a. The post link at the top right of your post (copy and paste the link)
89824
b. Link to your log file stored in cloud, and screenshots if any.
c. Service version info
89825

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Log Collection Tool - Instructions
First, check the Record log box to start recording
Agree to the disclaimer
Replicate the issue you are having
Click on the Generate log data button
Save the log file to a location of your choice.
Stop the recording

Even though the log file is encrypted, share the log file with me by PM (provide link to file in cloud).

Many issues have been posted previously, but a very small percentage of people have PM'd me their log. If in doubt, just send a log and remember to record first. If the issue is after shutdown: provide a log for before shutdown and one after (2 logs). Thanks everyone!
_____________________________________________________________
FPS, Racing, and VR Gamer / Tech Enthusiast / ROG Admin
1,191 Views
309 REPLIES 309

1. Clear description of your issue

I currently have 2 issue with Armoury Crate

Issue #1

As most people reported, after Armoury Crate 4.2.10 update, the "Panel Overdrive (3ms)" button for my laptop seems to have gone missing. I know people have found a solution by reinstalling the "RefreshRateService" to the latest, but I am not confident enough to personally uninstall and reinstall that, so I hope that an update will be pushed out to fix this issue.

Issue #2

Due to some windows problem I encounter, I have re-imaged my laptop back to the state where the Armoury Crate Software was in version 4.1.6.0. I am currently facing an issue where the update for "ASUS Framework Service" & "Asus Core SDK" does not want to update.

I have restarted multiple times, but it always errors out when updating. From what I noticed, this caused my laptop to currently have a missing process of "ArmourySwAgent"

Another note where I am not sure its worth mentioning, is that during the period of updating from Armoury Crate version 4.1.6.0 to version 4.2.10, I had faced a installation error during the update installation of "GameVisual", but the whole Armoury Crate eventually updated after the error screen.

I am currently hoping someone or the asus team could help me on these issues. Thank you.

2. Laptop - G531GW
3. Aura Sync products - None
4. 3rd-party peripheral, audio, or lighting software - None
5. Wired / wireless connection - Wired Mouse and Keyboard
6. Reinstalled Windows? - Re-imaged Windows to Previous Stable Version
7. Windows version & build - Current Windows is Windows 10 21H1/19043.1237
8. Previous version of firmware or software that worked as expected - not sure as I reimaged my laptop
9. Any screenshots of the issue.


90099
Note: Panel Overdrive Missing

90097
Note: Update Prompt

90098
Note: Update Error

10. Use our log collection function: Settings=>About=>App diagnostics

Item Version
---- -------
Armoury Crate UWP App 4.2.5.0
ROG Live Service 1.2.18.0
AURA Service (Lighting Service) 3.05.18
Armoury Crate service 4.2.10
ASUS Aac_NBDT HAL 2.5.3.0
ASUS Keyboard HAL 1.01.17
ASUS MB Peripheral Products 1.0.33
ASUS Mouse HAL 1.1.0.8
AacAudioHal 1.3.7.0
AacDispaly 1.1.26

Hi, I'm not sure if that's an issue or not I but noticed that Armoury crate (or something related to it) always makes the WMI provider host run in the background. It doesn't use a lot of cpu (less than 1%), but if I restart the service it goes back to 0%.

-G513IH laptop
-Clean install of windows 10 21h1 19043.1237
-ArmouryCrate 4.2.5.0
-Asus framework service 2.1.1.3
-Kit aura 20210506
-Kit audio 1.0.8

Log: https://drive.google.com/file/d/1UBWmucWkuB8OZOJb4CQWR2_Bf0IEM7Dw/view?usp=sharing

Hello,
after the last update, armoury crate isn't working correctly, and i can't see my motherboard maximus X Hero

Windows 10 last update
All driver last update

-----
Item Version
---- -------
Armoury Crate UWP App 4.2.5.0
ROG Live Service 1.2.18.0
AURA Service (Lighting Service) 3.05.18
Armoury Crate lite service 4.2.10
ASUS AIOFan HAL 1.1.22
ASUS AURA Extension Card HAL 1.1.0.11
ASUS AURA Motherboard HAL 1.1.7.0
ASUS AURA Odd Component 1.0.9.0
ASUS Keyboard HAL 1.01.45
ASUS MB Peripheral Products 1.0.35
ASUS Mouse HAL 1.2.0.11
ASUS MousePad HAL 1.0.2.5
AacAudioHal 1.3.21.0
AacDispaly 1.1.29
AacVGA 0.0.4.6
KingstonDram 1.1.8
AURA DRAM Component 1.1.14
ENE RGB HAL 1.1.37.0
ENE_EHD_M2_HAL 1.0.9.1
ENE_ESD_ASM_HAL 1.0.9.5
ENE_X-JMI_HAL 1.0.5.1
PHISON HAL 1.0.9.0
Patriot Viper DRAM RGB 1.0.9.2
Patriot Viper M2 SSD RGB 1.0.6.4
Universal Holtek RGB DRAM 1.0.0.2
WD_BLACK AN1500 1.0.13.0
WD_BLACK D50 1.0.9.0
Matt_El_Condor

armory crate service fout...waardeloze update

hey there. after updating win10. Cpu got stuck on 798 hz , the fix was to restart with power cord out, then after loading up connect the power again.
than after more updating wind10 and armory Create .the Problem: when the laptop awake from sleep the cpu goes down to 0.2Hz and the fan goes off.
which make the computer to run very hot and freez .The only way to turn it of is by long press on the power key and let it cool down.

it seems a Voltage management problem

any Fix?

1. When the PC goes into Screen Saver or Sleep, the motherboard and GPU lose their
assigned aura colour. When I log into Armory, all RGB items are selected, I have to click the Aura Effects tab and they automatically revert to the colour I assigned.
2. PC
3. Ruyjin 360, Strix X570-E, Strix 3080 V2 Gaming, Pugio II Wireless,
TUF Gaming K3, Strix Fusion 500, ROG Thor 850P
4. Corsair iCue v 3.38.61, Corsair Plugin for Asus Aura Sync V 2.0.32
5. Wired
6. Clean Version of Windows
7. Windows 11 Pro Ver 21H2 Build 22000.258
8. None known, new pc, new windows
9. 1. When the PC goes into Screen Saver or Sleep, the motherboard and GPU lose their
assigned aura colour.
2. PC
3. Ruyjin 360, Strix X570-E, Strix 3080 V2 Gaming, Pugio II Wireless,
TUF Gaming K3, Strix Fusion 500, ROG Thor 850P
4. Corsair iCue v 3.38.61, Corsair Plugin for Asus Aura Sync V 2.0.32
5. Wired
6. Clean Version of Windows
7. Windows 11 Pro Ver 21H2 Build 22000.258
8. None known, new pc, new windows
9.
10. Unable to attach log as an attachment. It says invalid format

aSo after additional testing, what happens is all colours change during screen saver. When I wake the machine up, all colours revert back to the original assigned colour then, the motherboard and graphics card drop.

When I go into Armoury Crate everything is selected, I just have to re-assign the effect, I am currently a boring person and have a single static colour. Once the program is sorted and can stick to a colour I might start playing.

So after additional testing, what happens is all colours change during screen saver. When I wake the machine up, all colours revert back to the original assigned colour then, the motherboard and graphics card drop.

When I go into Armoury Crate everything is selected, I just have to re-assign the effect, I am currently a boring person and have a single static colour. Once the program is sorted and can stick to a colour I might start playing.

When I shut down my pc (every night) the lighting freezes with aura effects "pattern"
Upon start up and log in, I have to open armory crate and move the slider slow/fast to get it moving again.
no problems at all untill shutdown/restart.
I have fast start up turned off in windows settings.
Hope this can be fixed soon.

Cheers

Go to post #189 for solution

Hello, Since I updated to Windows 11 it has this problem reading CPU and Memory frequencies. It is not a hardware problem because the Oled screen reads correctly the frequencies of the CPU and the bios of the MB reads correctly the frequencies CPU and DDR4. my CPU with ai-overclocking is at 4500 and my RAM is in XMP at 3200 mhz
Armoury Crate UWP App 4.2.12.0
ROG Live Service 1.2.18.0
AURA Service (Lighting Service) 3.05.18
Armoury Crate lite service 4.2.12
ASUS AIOFan HAL 1.1.36
ASUS AURA Extension Card HAL 1.1.0.11
ASUS AURA Motherboard HAL 1.2.3.1
ASUS Keyboard HAL 1.01.48
ASUS Mouse HAL 1.2.0.16
AacVGA 0.0.4.6
KingstonDram 1.1.8
AURA DRAM Component 1.1.14
ENE RGB HAL 1.1.37.0
ENE_EHD_M2_HAL 1.0.9.1
PHISON HAL 1.0.9.0
Patriot Viper DRAM RGB 1.0.9.2
Patriot Viper M2 SSD RGB 1.0.6.4
Universal Holtek RGB DRAM 1.0.0.2
WD_BLACK AN1500 1.0.13.0