cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

7970 Platinum Lights showing wrong workload.

danielliian
Level 7
Hey! I got a 7970 Matrix Platinum and it says, when at 100% workload, the lights on the front would turn Red, however, they only reach Purple, and sometimes Red. When im running Furmark they sometimes drop down to Blue. Same problem in games; Far Cry 3, Hitman Absolution ++. Shoing Hard Workload, not Extreme.

Does anyone know why this happens? Thanks in advance.
| CPU: i7 3770k |
| Mobo: Asus Sabertooth Z77 |
| RAM: Corsair Vengeance 2x8GB |
| GPU: Asus Radeon HD Matrix 7970 Platinum |
| PSU: Chieftec 750w |
| SSD: Samsung 840 PRO Series 256GB |
| Case: Fractal Design Arc Midi |
| Cooling: Cooler Master V8 |
| HDD: Seagate Barracuda 1TB, WD Black 2TB |
5,833 Views
5 REPLIES 5

Thomas
Level 10
Hi,

Please install GPU-Tweak and check for a VBIOS update. If that does not fix the issue then let me know and I will investigate for you.
Thomas Jenner
Asus UK

danielliian
Level 7
Hi, thank you Thomas. It seems to work now, tho i may have found some bugs. The GPU-Tweak says my system was up to date, so i downloades the vbios updater from rog.asus.com.
This worked, tho when i ran it it showed this: http://img560.imageshack.us/img560/4250/firmwarefail.png

"Sector 1 fail
Secort 2,3,4 SUCCESS"

Ran FurMark again and lights jumped straigt to the color Red. Thank you 🙂
| CPU: i7 3770k |
| Mobo: Asus Sabertooth Z77 |
| RAM: Corsair Vengeance 2x8GB |
| GPU: Asus Radeon HD Matrix 7970 Platinum |
| PSU: Chieftec 750w |
| SSD: Samsung 840 PRO Series 256GB |
| Case: Fractal Design Arc Midi |
| Cooling: Cooler Master V8 |
| HDD: Seagate Barracuda 1TB, WD Black 2TB |

danielliian
Level 7
By the way, do you have any numbers about how the lights change? when do they go from dark blue to purple, and from purple to red? Im talking of % in workload.
| CPU: i7 3770k |
| Mobo: Asus Sabertooth Z77 |
| RAM: Corsair Vengeance 2x8GB |
| GPU: Asus Radeon HD Matrix 7970 Platinum |
| PSU: Chieftec 750w |
| SSD: Samsung 840 PRO Series 256GB |
| Case: Fractal Design Arc Midi |
| Cooling: Cooler Master V8 |
| HDD: Seagate Barracuda 1TB, WD Black 2TB |

Thomas
Level 10
Gah, sorry I do not have that information, either way I am happy the main issue is now resolved! 🙂
Thomas Jenner
Asus UK

danielliian
Level 7
Having some problems again. Lights locked at purple, and a window keeps popping up for about 1/6 parts of a second. Really annoying, and im wondering if there might be anything wrong with my card? Anyone have ideas on what to do?:D
| CPU: i7 3770k |
| Mobo: Asus Sabertooth Z77 |
| RAM: Corsair Vengeance 2x8GB |
| GPU: Asus Radeon HD Matrix 7970 Platinum |
| PSU: Chieftec 750w |
| SSD: Samsung 840 PRO Series 256GB |
| Case: Fractal Design Arc Midi |
| Cooling: Cooler Master V8 |
| HDD: Seagate Barracuda 1TB, WD Black 2TB |