cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

PROART X670E-CREATOR WIFI - EXPO extreme lag after installing BIOS 1415

Holiday999
Level 7

Installed the 1415 Bios last night on my PROART X670E-CREATOR WIFI, when EXPO1 or 2 is turned on the PC moves slower than a glacier and freezes for minutes at a time. Shutdown doesn't complete and will hang indefinitely, Completely unusable until I go into the BIOS and turn EXPO off

I have 2x 32gb Corsair Vengenace Pro DDR5 sticks in slots A2/B2

I would like to know if there is something I can adjust besides rolling back the bios, I did not have these issues on 1410

PC Specs:

AMD Ryzen 7950X3D
Asus Proart X670E-Creator Wifi
CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 RAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL40 AMD EXPO Timing 40-40-40-77
Gigabyte Geforce RTX 4090
WD_BLACK 2TB SN850 NVMe Gen4

1,266 Views
10 REPLIES 10

Silent_Scone
Super Moderator

Hello,

Can you post the part number for the memory kit?

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

CORSAIR VENGEANCE RGB DDR5 RAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL40 AMD EXPO iCUE Compatible Computer Memory - Gray (CMH64GX5M2B6000Z40)

2x32GB modules @ 6000MT is fairly tough from a stability stand point. What sort of voltage is the board applying for VSOC?

https://www.asus.com/uk/motherboards-components/motherboards/proart/proart-x670e-creator-wifi/helpde...

If you check the QVL, this kit is not present. You may wish to return the kit and opt for one in that density that is qualifed.

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

Currently ~ 1.219 V
It's strange because I was able to run  2x32(64GB) 1410 @ 6000 Expo 1
are there any new BIOS settings on 1415 that could affect this?

As you're using 2x32GB modules I would wager VSOC rules may be some indication. Again, however, that kit isn't present on the QVL currently.

If auto rules are applying 1.22v I would try increasing this incrementally by 20mV to see if this helps.

You can also try DOCP II if not having done so already.

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

ChrisCryp
Level 7

I am having the same problem with CORSAIR DOMINATOR PLATINUM RGB DDR5 RAM 32GB (2x16GB) CMT32GX5M2B6000C30. . . and I pulled and purchased this SKU  specifically becasue it was on the supported list 

I tried the voltage adjustments and it didn't take, currently running the ram without expo and praying to the ASUS BIOS gods for better luck on the next update

How much did you try? Have you tried EXPO I and II with these adjustments?

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

say123
Level 9

why not just roll back to non beta bios 1303?