cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus x670E crosshair extreme post issue

marti77
Level 9

I just started to gather new hardware for my new pc and im having posti issues.

Parts are:

Case Lian-Li V3000 Plus white

Mobo x670E  crosshair extreme

CPU 7800x3d

Ram G.skill F5-6000J3038F16GX2-TZ5N

GPU Nvidia RTX 4090 Fe(ek block waiting)

Nvme samsung 990pro 2tb win11 and 970evo plus 2tb games(990pro 4tb ordered)

PSU Seasonic prime TX-1300 ATX 3.0

Cooler (TechN block waiting) temporary Deepcool AK620 air cooler

Monitor Asus PG329Q with certified club 3d dp 1.4 cable

Logitech G915 keyboard

Logitech G502X mouse

I have tried allmoust everything but i cant get it to post every time but in windows its 100% stable

i have tried memory content restore off(both 2 places) and on but nothing seems to help and the latest 1709 bios i can only post ram with 5600 speeds.

Power down mode off and on

Fast boot of and on and different soc voltages but nothing seems to help.

Tried with curve optimizer  allso from 0 to -20

Allso the ez bios flash is bricked with this board when i tried flashing from 402 to 1602 it only start to read bios file and restarts and failing post.

Had to use bios flash button to get it uppdated.

Anything else i can try or do i need to R.M.A the board?

1,292 Views
15 REPLIES 15

marti77
Level 9

Näyttökuva 2023-10-11 185630.png

Finally got it to boot 2 times in a row but cant say if its still stable.

Its with tweaked timings so thats a good sign.

Lowered vddio/mc voltage to 1.25.

Lets see if it still starts tomorrow after work.

 What were auto rules applying?

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090

Fingers crossed. Please update. 

btw: my auto rule was 1.38V with the x670e-e. And it always works for 2 weeks now with 1.25V. 
I think there must be an update of the BIOS. 

marti77
Level 9

I can say issue is fixed.

Thank you all for the help.

I have not tried any higher frequency than 6000 but i think i should not be any problems with 6200.

AG1
Level 8

Very good!

By the way. Today a new bios version 1709 for the x670e-e was released. 
no difference. VDDIO Auto rule is at around 1,38V. No POST in 50% of the cases. 
set manually to 1.25V and works again. 
when will Asus fix this in BIOS?
people are not willing to manually adjust when a standard expo 6000 profile is used. 

It's not an issue, you're overclocking. Rules have always been for worst case since the dawn of overclocking. This is why the UEFI allows for manual adjustment. By lowering auto rules 99% of the time you're just inconveniencing someone else with a different CPU sample, not actually fixing anything 😄. When it comes to voltage rails associated with memory there's very rarely a magic bullet value.

13900KS / 8000 CAS36 / ROG APEX Z790 / ROG TUF RTX 4090