cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus Strix B650e-I, bluetooh adapter not found

ffletchs
Level 10

Hi, my strix seems to have lost its bluetooth adapter, both Win and Linux  report no adapter found, was working fine

I've tried everything, reinstall OS, flast latest bios, load optimized defaults,  disabling and enabling wifi and bluetooth in bios, nothing works

any ideas?

615 Views
1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

found a solution, leave it here if anyone else has the same issue

turn computer off, PSU power cable out or  off switch, held in power button for 60 sec and bluetooth is back!

 

found it here

https://www.reddit.com/r/ZephyrusG14/comments/ohsox6/mediatek_mt7921_suddenly_not_working/

View solution in original post

9 REPLIES 9

ffletchs
Level 10

just to add, I noticed than when bluetooth is enabled in bios a failed USB device show up as 

Unknown USB Device (Device Descriptor Request failed)

device status : Windows has stopped thiis device because  it  has reported problems (Code 43)

found a solution, leave it here if anyone else has the same issue

turn computer off, PSU power cable out or  off switch, held in power button for 60 sec and bluetooth is back!

 

found it here

https://www.reddit.com/r/ZephyrusG14/comments/ohsox6/mediatek_mt7921_suddenly_not_working/

freejesus
Level 7

This is not a solution, it's a bad workaround for a faulty product. How to solve this? What is the solution?

not sure what you mean


@freejesus wrote:

This is not a solution, it's a bad workaround for a faulty product. How to solve this? What is the solution?


not sure what you mean, it works fine

the bluetooth modules can be stuck in sleep mode and forceing a powerdrain fill fix the issue

did you not read the instructions?

You tell me buying a 300 Euro mainboard and doing a shutdown and pressing keys is a solution to make Bluetooth work? Yeah, it works then. But the problem is it’s failing and therefore there should be a solution preventing it to fail. Either some updates or a replacement with a fixed chip. 
Don’t get me wrong, I am happy there is a workaround. But no solution to the main problem which occurs regularly. 

ok I see what you mean , fortunatly this is the first time Ive had to do this after almost a year of ownership

quick Q, are you dual booting ? like windows and Linux f.ex.?

No dual boot. I have to do this workaround like once a week. Newest BIOS, fast boot and no fast boot,… 

Have you turned off powersave on the bluetooth adapter in windows device manager?

I tried everything. It can happen 2 times a day with WiFi and BT failing or it can work for some days. But it's just a bad piece of hardware.

I bought an Intel WI-FI 6 AX210 card and threw the bad Mediatek out of my PC. And what happened? It just works as intended. No more gone BT and restarting and no more being suddenly offline because of WiFi failed. Happy to see ASUS providing premium trash for premium prices... Really, this Intel thing is just working better than original WiFi, I gained like ~5ms better latency in my online games and even a little more bandwidth (80MB/s with Intel compared to 70-75MB/s).

ASUS support told me to RMA the mainboard. Sure, not using my PC for weeks and having the same problems again seems like a real solution, doesn't it? They even told me I can only use Key E cards and this is pure bs, because for Key E you can only buy cards with CNVio2 and they will only work with Intel chipset. They said Key A+E won't work...What do they do for a living at ASUS support? It can't be support.