cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus Rog Strix x670e-e Amd Ryzen 7 7800x3d expo not working

mikithedoctor
Level 7

Hi everyone, i have this issue.

I recently build my new pc and after the build i immediately update the bios with the latest update (via usb) available, the 1709 to be precise, after the update I try multiple times to enable expo for unlock my ram to go to 6000mhz, but every time at the restart i go to the "safe mode". Now i try for some weeks to enbale expo via Ryzen Master and it works but is not stable ( for exemple when i play some game i have a lot of stuttering, but when the fps goes up to 120, at 60 is there but not frequently as over 120 fps).

My specs:

CPU: Amd Ryzen 7 7800x3d

Ram: Corsair Cominator Platinum Rgb DDR5 (CMT32GX5M2D6000Z36)

Motherboard: Asus Rog Strix X670E-E Gaming Wifi

Gpu: Asus Rog Strix RTX 4090 OC

Ssd: 2x WD_Black SN850 X 1TB

Hdd: Seagate ST4000D 4TB

 

1,351 Views
3 REPLIES 3

cabwav
Level 7

If your mobo works in normal mode and not in EXPO mode then the RAM timings may be the problem. I noticed that your RAM is not listed in the mobo QVL, so try other memory sticks if possible. Also, run a memory test like memtest86 before switching to EXPO settings to make sure your RAM is OK. 

Hi cabwav, 

I do the test and change the ram timings but still no improvement and no expo mode.

After that i search the ram that is on the QVL of my motherboard, then i bought it and today i install and now evreything is working and the pc is now stable and smooth and i can enable the Expo mode.

So thanks very much.

 

cabwav
Level 7

Great! Don't forget to download and install the chipset and other drivers from the manufacturers website for your motherboard, run the Memtest86 to make sure your RAM is OK.