cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Asus ROG CROSSHAIR VIII HERO (Wi-Fi) x570 won't POST Q-Code "8d" - intermittent

charltvisser
Level 7
Hi Guys

My new system intermittently turns on, though does not POST. Q-Code: 8d, Q-LED: DRAM (yellow) - according to manual. Occurs every 1-2 out of 5 boot attempts. Issue is usually overcome by turning system off and on again.

Changed Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3200 CL16 memory for equivalent Kingston HyperX Predator RGB (HX432C16PB3A/8), the latter which is listed as officially supported memory according to QVL online.

I have seen several reports online from other affected users with the same issue > https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/cgmlmw/qcode_8d/ and https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/cgmrhq/anyone_have_issue_with_the_new_x570_crosshair/?ref=rea....

Does anyone know if there is an underlying issue (perhaps BIOS)? Thank you in advance.

Regards,
CTV
77,427 Views
62 REPLIES 62

72CZR
Level 10
So some updates on my 8D code issues.
I used default bios settings (only with some minor tweaks) for the last two weeks and I had 0 issues. Rock solid on 2103 version.
Then before I started again trying to set up my RAM running at 3600MHz I cleaned RAM contacts, DIMM slots, removed CPU cooler, resit everything, applied new thermal compound just to be sure I will never encounter 8D again 🙂
That didn't work (couldn't even boot @ 3000MHz) so I downgraded to 2010 version, reapplied all settings and I got my first successful boot @ 3600MHz !!
Then I started playing with the voltages in order to lower the temperatures.
So far I'm running these (without lowering performance) - 7019 points @ cinebench r20 and around 52x in single core. I'm pretty sure there's still room for improvement so I'm open to any suggestions.


Ai Overclock Tuner [D.O.C.P. Standard]
D.O.C.P. [D.O.C.P DDR4-3603 18-22-22-42-1.35V]
BCLK Frequency [100.0000]
Performance Enhancer [Default]
Memory Frequency [DDR4-3600MHz]
FCLK Frequency [1800MHz]
Core Performance Boost [Auto]
CPU Core Ratio [Auto]
Core VID [Auto]
CCX0 Ratio [Auto]
CCX1 Ratio [Auto]
CCX0 Ratio [Auto]
CCX1 Ratio [Auto]
TPU [Keep Current Settings]
Performance Bias [Auto]
Precision Boost Overdrive [Enabled]
Precision Boost Overdrive Scalar [Manual]
Customized Precision Boost Overdrive Scalar [2X]
Max CPU Boost Clock Override [Auto]
Platform Thermal Throttle Limit [Auto]
DRAM CAS# Latency [18]
Trcdrd [22]
Trcdwr [22]
DRAM RAS# PRE Time [22]
DRAM RAS# ACT Time [42]
Trc [64]
TrrdS [Auto]
TrrdL [Auto]
Tfaw [Auto]
TwtrS [Auto]
TwtrL [Auto]
Twr [Auto]
Trcpage [Auto]
TrdrdScl [Auto]
TwrwrScl [Auto]
Trfc [631]
Trfc2 [469]
Trfc4 [289]
Tcwl [Auto]
Trtp [Auto]
Trdwr [Auto]
Twrrd [Auto]
TwrwrSc [Auto]
TwrwrSd [Auto]
TwrwrDd [Auto]
TrdrdSc [Auto]
TrdrdSd [Auto]
TrdrdDd [Auto]
Tcke [Auto]
ProcODT [Auto]
Cmd2T [1T]
Gear Down Mode [Enabled]
Power Down Enable [Disabled]
RttNom [Auto]
RttWr [Auto]
RttPark [Auto]
MemAddrCmdSetup [Auto]
MemCsOdtSetup [Auto]
MemCkeSetup [Auto]
MemCadBusClkDrvStren [Auto]
MemCadBusAddrCmdDrvStren [Auto]
MemCadBusCsOdtDrvStren [Auto]
MemCadBusCkeDrvStren [Auto]
Mem Over Clock Fail Count [Auto]
Voltage Monitor [Die Sense]
CPU Load-line Calibration [Level 3]
CPU Current Capability [130%]
CPU VRM Switching Frequency [Manual]
Fixed CPU VRM Switching Frequency(KHz) [300]
CPU Power Duty Control [T.Probe]
CPU Power Phase Control [Power Phase Response]
Manual Adjustment [Ultra Fast]
CPU Power Thermal Control [120]
VDDSOC Load-line Calibration [Level 3]
VDDSOC Current Capability [120%]
VDDSOC Switching Frequency [Manual]
Fixed VDDSOC Switching Frequency(KHz) [400]
VDDSOC Phase Control [Optimized]
DRAM Current Capability [120%]
DRAM Power Phase Control [Extreme]
DRAM Switching Frequency [Manual]
Fixed DRAM Switching Frequency(KHz) [400]
Force OC Mode Disable [Disabled]
SB Clock Spread Spectrum [Auto]
VTTDDR Voltage [Auto]
VPP_MEM Voltage [Auto]
DRAM CTRL REF Voltage on CHA [Auto]
DRAM CTRL REF Voltage on CHB [Auto]
VDDP Voltage [Auto]
1.8V Standby Voltage [Auto]
CPU 3.3v AUX [Auto]
1.2V SB Voltage [Auto]
DRAM R1 Tune [Auto]
DRAM R2 Tune [Auto]
DRAM R3 Tune [Auto]
DRAM R4 Tune [Auto]
PCIE Tune R1 [Auto]
PCIE Tune R2 [Auto]
PCIE Tune R3 [Auto]
PLL Tune R1 [Auto]
PLL reference voltage [Auto]
T Offset [Auto]
Sense MI Skew [Auto]
Sense MI Offset [Auto]
Promontory presence [Auto]
Clock Amplitude [Auto]
CPU Core Voltage [Offset mode]
- Offset Mode Sign [-]
- CPU Core Voltage Offset [0.08750]
CPU SOC Voltage [Manual]
- VDDSOC Voltage Override [1.06250]
DRAM Voltage [1.36000]
VDDG CCD Voltage Control [1.000]
VDDG IOD Voltage Control [1.000]
CLDO VDDP voltage [0.950]
1.00V SB Voltage [Auto]
1.8V PLL Voltage [Auto]
TPM Device Selection [Discrete TPM]
Erase fTPM NV for factory reset [Enabled]
PSS Support [Enabled]
PPC Adjustment [PState 0]
NX Mode [Enabled]
SVM Mode [Enabled]
SMT Mode [Auto]
Core Leveling Mode [Automatic mode]
CCD Control [Auto]
SATA Port Enable [Enabled]
SATA Mode [AHCI]
NVMe RAID mode [Disabled]
SMART Self Test [Enabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
Hot Plug [Disabled]
HD Audio Controller [Enabled]
PCIEX16_1 Bandwidth [Auto Mode]
PCIEX16_2 Bandwidth [Auto Mode]
When system is in working state [All On]
Q-Code LED Function [POST Code Only]
When system is in sleep, hibernate or soft off states [All On]
Realtek 2.5G LAN Controller [Enabled]
Realtek PXE OPROM [Disabled]
Intel LAN Controller [Enabled]
Intel LAN OPROM [Disabled]
ASM1074 Controller [Enabled]
USB power delivery in Soft Off state (S5) [Enabled]
PCIEX16_1 Mode [Auto]
PCIEX16_2 Mode [Auto]
PCIEX1 Mode [Auto]
PCIEX16_3 Mode [Auto]
M.2_1 Link Mode [Auto]
M.2_2 Link Mode [Auto]
SB Link Mode [Auto]
ErP Ready [Disabled]
Restore AC Power Loss [Power Off]
Power On By PCI-E [Disabled]
Power On By RTC [Disabled]
SR-IOV Support [Enabled]
Legacy USB Support [Enabled]
XHCI Hand-off [Enabled]
USB Device Enable [Enabled]
U32G2_2 [Enabled]
U32G2_3 [Enabled]
U32G2_4 [Enabled]
U32G1_10 [Enabled]
U32G1_11 [Enabled]
USB12 [Enabled]
USB13 [Enabled]
U32G2_7 [Enabled]
U32G2_8 [Enabled]
U32G2_C9 [Enabled]
Network Stack [Disabled]
Device [SATA6G_8: Samsung SSD 850 PRO 256GB]
CPU Temperature [Monitor]
CPU Package Temperature [Monitor]
MotherBoard Temperature [Monitor]
VRM Temperature [Monitor]
T_Sensor Temperature [Monitor]
Water In T Sensor Temperature [Monitor]
Water Out T Sensor Temperature [Monitor]
CPU Fan Speed [Ignore]
CPU Optional Fan Speed [Ignore]
Chassis Fan 1 Speed [Monitor]
Chassis Fan 2 Speed [Monitor]
Chassis Fan 3 Speed [Ignore]
High Amp Fan Speed [Ignore]
W_PUMP+ Speed [Ignore]
AIO PUMP Speed [Monitor]
PCH Fan Speed [Monitor]
Flow Rate [Monitor]
CPU Core Voltage [Monitor]
3.3V Voltage [Monitor]
5V Voltage [Monitor]
12V Voltage [Monitor]
CPU Q-Fan Control [Disabled]
Chassis Fan 1 Q-Fan Control [Auto]
Chassis Fan 1 Q-Fan Source [CPU]
Chassis Fan 1 Step Up [0 sec]
Chassis Fan 1 Step Down [0 sec]
Chassis Fan 1 Speed Low Limit [200 RPM]
Chassis Fan 1 Profile [Standard]
Chassis Fan 2 Q-Fan Control [Auto]
Chassis Fan 2 Q-Fan Source [CPU]
Chassis Fan 2 Step Up [0 sec]
Chassis Fan 2 Step Down [0 sec]
Chassis Fan 2 Speed Low Limit [200 RPM]
Chassis Fan 2 Profile [Standard]
Chassis Fan 3 Q-Fan Control [Auto]
Chassis Fan 3 Q-Fan Source [CPU]
Chassis Fan 3 Step Up [0 sec]
Chassis Fan 3 Step Down [0 sec]
Chassis Fan 3 Speed Low Limit [200 RPM]
Chassis Fan 3 Profile [Standard]
High Amp Fan Q-Fan Control [Auto]
High Amp Fan Q-Fan Source [CPU]
High Amp Fan Step Up [0 sec]
High Amp Fan Step Down [0 sec]
High Amp Fan Speed Low Limit [200 RPM]
High Amp Fan Profile [Standard]
WATER PUMP+ Control [Disabled]
AIO PUMP Control [PWM Mode]
AIO PUMP Fan Q-Fan Source [CPU]
AIO PUMP Upper Temperature [70]
AIO PUMP Max. Duty Cycle (%) [100]
AIO PUMP Middle Temperature [25]
AIO PUMP Middle Duty Cycle(%) [100]
AIO PUMP Lower Temperature [20]
AIO PUMP Min. Duty Cycle (%) [100]
PSPP Policy [Auto]
Fast Boot [Enabled]
Next Boot after AC Power Loss [Fast Boot]
Boot Logo Display [Auto]
Bootup NumLock State [On]
POST Delay Time [1 sec]
Wait For 'F1' If Error [Enabled]
Option ROM Messages [Force BIOS]
Interrupt 19 Capture [Disabled]
Setup Mode [Advanced Mode]
Launch CSM [Disabled]
OS Type [Other OS]
AMI Native NVMe Driver Support [Enabled]
Flexkey [Reset]
Setup Animator [Disabled]
Load from Profile [3]
Profile Name [working 3600]
Save to Profile [3]
DIMM Slot Number [DIMM_A1]
Bus Interface [PCIEX16_1]
Download & Install ARMOURY CRATE app [Enabled]
CPU Frequency [0]
CPU Voltage [0]
CCD Control [Auto]
Core control [Auto]
SMT Control [Auto]
Overclock [Enabled ]
Memory Clock Speed [Auto]
Tcl [Auto]
Trcdrd [Auto]
Trcdwr [Auto]
Trp [Auto]
Tras [Auto]
Trc Ctrl [Auto]
TrrdS [Auto]
TrrdL [Auto]
Tfaw Ctrl [Auto]
TwtrS [Auto]
TwtrL [Auto]
Twr Ctrl [Auto]
Trcpage Ctrl [Auto]
TrdrdScL Ctrl [Auto]
TwrwrScL Ctrl [Auto]
Trfc Ctrl [Auto]
Trfc2 Ctrl [Auto]
Trfc4 Ctrl [Auto]
Tcwl [Auto]
Trtp [Auto]
Tcke [Auto]
Trdwr [Auto]
Twrrd [Auto]
TwrwrSc [Auto]
TwrwrSd [Auto]
TwrwrDd [Auto]
TrdrdSc [Auto]
TrdrdSd [Auto]
TrdrdDd [Auto]
ProcODT [Auto]
Power Down Enable [Auto]
Cmd2T [Auto]
Gear Down Mode [Auto]
CAD Bus Timing User Controls [Auto]
CAD Bus Drive Strength User Controls [Auto]
Data Bus Configuration User Controls [Auto]
Infinity Fabric Frequency and Dividers [Auto]
ECO Mode [Disable]
Precision Boost Overdrive [Advanced]
PBO Limits [Manual]
PPT Limit [300]
TDC Limit [230]
EDC Limit
[230]
Precision Boost Overdrive Scalar [Auto]
Max CPU Boost Clock Override [0MHz]
Platform Thermal Thr...









































































































































I just noticed 2204 bios came out so I'll try that one too. 2010 doesn't really output the expected voltages (notice RAM is set to 1.36V but I actually get 1.352V)
I won't mind a 10% performance decrease if I can make it idle below 40 degrees C. Right now it sits between 42-47 with spikes up to 52-55 degrees (without me doing anything). Just trying to run a cool and quiet system, lol.

Just some notes:
- VDDSOC Voltage Override [1.06250] -> gives me 1.48V on idle.
- DRAM Voltage [1.36000] -> gives me 1.352 V

Setting CPU Core Voltage Offset any higher (meaning less voltage) than 0.08750 makes it unstable. Idle VCore seems to stay between 1.113 and 1.3x V
___________________________________________________________________________________________________________________
AMD Ryzen 9 7950X3D | ROG Crosshair X670E Extreme [1905] | Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X | G.Skill F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR | 2TB Samsung 990 PRO | 2TB Samsung 980 PRO | 2TB Samsung 970 EVO Plus | Samsung Odyssey Neo G9 | ROG RYUJIN III 360 ARGB | ROG Thor 1200P | ROG Chakram X | ROG Strix Flare II | ROG Theta 7.1 | ROG Cetra True Wireless | ROG Balteus Qi | ROG Eye S | ROG Aura Terminal | ROG Throne | ROG Spotlight | ROG Strix Arion | Windows 11 Pro

McPhailboat
Level 9

Hello 🙂
(ignore my signature I haven't bothered updating my specs)

Bit of a backstory - TLDR below.
Had massive issues with several different BSOD popping up as of late.
System specs:
OS:
Win11 (latest version as of time of writing)
Motherboard:
Darkhero VIII - BIOS version 4602 (newest at time of writing this)
Memory:
Old RAM were some G.skill 3600Mhz 4x 8GB sticks not on the QVL, but within spec.
New RAM: Memory G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 64 GB, 3600MHz, CL17 (F4-3600C17Q-64GTZR) - which are on the QVL afaik.
HHD:
1 TB Samsung NVME 970 plus and another 1 TB 970 (regular, not plus)
GPU: 
AORUS GeForce RTX 2080 SUPER WATERFORCE WB 8G (GV-N208SAORUS WB-8GC)
CPU:
AMD Ryzen 3900x
Cooling:
I run a custom waterloop - GPU barely ever hits 40°C and CPU never runs hotter than 50-60°C

I suspect this started with BIOS version 4602 but I'm not entirely certain to be fair.
I've had massive amounts of BSODs as of late and had 7-8 different error codes here and there where the PC would restart after the BSOD and then throw yet another different BSOD.
Pretty much did every test known to man and no amount of stress testing, CPU, RAM, GPU ever came up with a crash.
The really odd part was that I could fire up certain games and my PC would randomly start getting these BSODs and kind of loop between a lot of them until it screwed over the boot sector on the HDD.

- I've tried too many things troubleshooting wise to write them all here but will happily elaborate if people are bored enough to read an entire page.
A few pointers though. 
I excluded SSD drives and RAM as I tried swapping these for brand new ones, to no avail.
I also tried reinstalling windows 11 like 7-8 times from scratch - diskpart - clean the entire disk etc. all this nonsense.
I ran memtest86 on the old G.skill ram came up with no errors.
Some of the BSODs I had were hinting at a RAM issue, regardless of my memtest not showing diddly f.... all.
So I went and got the Trident sticks which were on the QVL list, after a friend recommended this.
This seemed to have stopped the various BSODs I were getting (checked event log a LOT and found none so far)

TLDR part:
However....
During the last week or so I've had issues where I turn on the PC (cold start) - and it kinda turns on for a second, shuts off - and then powers on normally.
It has also started having issues with simple restarts.
My PC has never done this before, ever. And the only thing I had changed recently were the fancy RBG RAM sticks.

Symptoms include this Q-code 8d you guys are having, specifically when I RESTART the PC.
It works fine from a cold boot - except the PC powers on for 1 second, then shuts off and then powers on normally.

I have not touched any sort of voltage, but run the DOCP profile for the RAM at 3600Mhz which is well within spec.
My previous RAM did not have LEDs with RGB crap in them, so I figured I'd try and turn all this RGB nonsense off.

So I decided to try and turn the LEDs off in Armory Crate.
The Q-code 8d after restarts disappeared after turning off the LEDs on everything in the Asus Armory Crate software.
However, during POST (before hitting Windows 11 login screen) the RAM still lights up with their RBG nonsense.
Nothing else lights up.
Once you hit the login screen for windows and the software starts - the RAM also turns off the LEDS.

RIG:
Asus Crosshair Dark Hero VIII
AMD Ryzen 3900x
AORUS GeForce RTX 2080 SUPER WATERFORCE WB 8G (GV-N208SAORUS WB-8GC)
Custom Loop
G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 64 GB, 3600MHz, CL17 (F4-3600C17Q-64GTZR)
2x Samsung 970 NVME drives
Be Quiet Dark Power Pro 1200w
Fractal Design Meshify 2
AI suite fan control


McPhailboat
Level 9

Hello 🙂
(possible repost as I think my first attempt disappeared)

Bit of a backstory - TLDR below.
Had massive issues with several different BSOD popping up as of late.
System specs:
OS:
Win11 (latest version as of time of writing)
Motherboard:
Darkhero VIII - BIOS version 4602 (newest at time of writing this)
Memory:
Old RAM were some G.skill 3600Mhz 4x 8GB sticks not on the QVL, but within spec.
New RAM: Memory G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 64 GB, 3600MHz, CL17 (F4-3600C17Q-64GTZR) - which are on the QVL afaik.
HHD:
1 TB Samsung NVME 970 plus and another 1 TB 970 (regular, not plus)
GPU: 
AORUS GeForce RTX 2080 SUPER WATERFORCE WB 8G (GV-N208SAORUS WB-8GC)
CPU:
AMD Ryzen 3900x
Cooling:
I run a custom waterloop - GPU barely ever hits 40°C and CPU never runs hotter than 50-60°C

I suspect this started with BIOS version 4602 but I'm not entirely certain to be fair.
I've had massive amounts of BSODs as of late and had 7-8 different error codes here and there.
Pretty much did every test known to man and no amount of stress testing, CPU, RAM, GPU ever came up with a crash.
The really odd part was that I could fire up certain games and my PC would randomly start getting these BSODs and kind of loop between a lot of them until it screwed over the boot sector on the HDD.

- I've tried too many things troubleshooting wise to write them all here but will happily elaborate if people are bored enough to read an entire page.
A few pointers though. 
I excluded SSD drives and RAM as I tried swapping these for brand new ones, to no avail.
I also tried reinstalling windows 11 like 7-8 times from scratch - diskpart - clean the entire disk etc. all this nonsense.
I ran memtest86 on the old G.skill ram came up with no errors.
Some of the BSODs I had were hinting at a RAM issue, regardless of my memtest not showing diddly f.... all.
So I went and got the Trident sticks which were on the QVL list, after a friend recommended this.
This seemed to have stopped the various BSODs I were getting (checked event log a LOT and found none so far)

TLDR part:
However....
During the last week or so I've had issues where I turn on the PC (cold start) - and it kinda turns on for a second, shuts off - and then powers on normally.
It has also started having issues with simple restarts.
My PC has never done this before, ever.
Symptoms include this Q-code 8d you guys are having, specifically when I RESTART the PC.
It works fine from a cold boot - except the 1 second shutoff and then power on part.

I have not touched any sort of voltage, but run the profile for the RAM at 3600Mhz which is well within spec.
My previous RAM did not have LEDs with RGB crap in them, so I figured I'd try and turn all this RGB nonsense off.

So I decided to try and turn the LEDs off in Armory Crate.
The Q-code 8d after restarts disappeared after turning off the LEDs on everything in Asus Armory Crate software.
However, during POST (before hitting Windows 11 login screen) the RAM still comes on with their RBG nonsense.
Nothing else lights up.
Once you hit the login screen for windows and the software starts - the RAM also turns off the LEDS.

 

RIG:
Asus Crosshair Dark Hero VIII
AMD Ryzen 3900x
AORUS GeForce RTX 2080 SUPER WATERFORCE WB 8G (GV-N208SAORUS WB-8GC)
Custom Loop
G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 64 GB, 3600MHz, CL17 (F4-3600C17Q-64GTZR)
2x Samsung 970 NVME drives
Be Quiet Dark Power Pro 1200w
Fractal Design Meshify 2
AI suite fan control